Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΤΕ Χίου ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το πλοίο «Αριάδνη»

Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ με αφορμή τον απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της Χίου του πλοίου Αριάδνη της «Hellenic Seaways» τονίζει ότι:

«Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές μπροστά στο αυγάτισμα των κερδών τους τσαλαπατούν δικαίωμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το πλοίο "Αριάδνη" παρέμεινε από την Τρίτη (3/12/2013) στο λιμάνι της Χίου δεμένο λόγω των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο και παρά το ότι την Τετάρτη (4/12/2013) έγινε άρση του απαγορευτικού απόπλου στις 8μμ. Η εταιρεία "Hellenic Seaways", με το γνωστό στους ναυτεργατικούς κύκλους καπετάνιο του πλοίου για το σπάσιμο των απεργιών, κρατά το πλοίο μέχρι την Πέμπτη το πρωί δεμένο στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να γλιτώσει το δρομολόγιο σε βάρος των επιβατών που ταξίδευαν για Μυτιλήνη. Και ενώ οι επιβάτες βρίσκονταν κάτω από δύσκολες συνθήκες (φαντάροι, μωρομάνες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, φοιτητές) χωρίς χρήματα, άυπνοι και ταλαιπωρημένοι, δεν προσφέρθηκαν ούτε αυτά τα οποία η εταιρεία είχε υποχρέωση με βάση το νόμο (κρεβάτι και φαγητό). Ο ξεσηκωμός των επιβατών, η συγκέντρωση υπογραφών, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ (εκπρόσωποι ταξικών σωματείων) καθώς και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης οδήγησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο λιμενάρχη Χίου και σε συγκεντρώσεις στα καταστρώματα του πλοίου. Αποτέλεσμα ήταν να δοθούν καμπίνες στους επιβάτες και να σιτιστούν περίπου το 1/3, αφού ο καπετάνιος εκτελώντας και πάλι τις άνωθεν εντολές έκλεισε τα εστιατόρια.
 
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ενημέρωσε τους επιβάτες στα σαλόνια του πλοίου τονίζοντας ότι η πορεία απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που επιβάλλει η ΕΕ και η κυβέρνηση δίνει αέρα στους εφοπλιστές να κερδίζουν σε βάρος Ναυτεργατών και επιβατών και ότι η αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί την κύρια αιτία της απομόνωσης των νησιών, της αύξησης των τιμών εισιτηρίων και εμπορευμάτων, της υποβάθμισης των πλοίων και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Η παρέμβαση του ΚΚΕ και δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Θ. Παφίλη στο υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας την Τετάρτη το βράδυ, έδειξε ότι μόνο ο κοινός αγώνας και νησιωτών και ναυτεργατών μπορεί να επιβάλει λύσεις που να ικανοποιούν τα σύγχρονα λαϊκά συμφέροντα και ότι σήμερα είναι ρεαλιστική και αναγκαία η ύπαρξη ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών στα πλαίσια κεντρικού σχεδιασμού για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιωτών όλη τη διάρκεια του χρόνου με ασφαλή και σύγχρονα πλοία και αεροπλάνα, με φθηνά εισιτήρια».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: