Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Φόρος τιμής και υπόσχεση στους αλύγιστους του Άη Στράτη - «Συνεχίζουμε στην ίδια ταξική γραμμή πάλης» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

“(…) Ζολιό, μας κυνηγάνε στην πατρίδα μας
γιατί αγαπάμε πολύ την πατρίδα μας
γιατί αγαπάμε τούτες τις γριούλες μας ελιές
με τα σταχτιά τσεμπέρια τους και το ρυτιδωμένο τους χαμόγελο
γιατί αγαπάμε τα βασανισμένα αμπέλια μας με το θυμό τους και τη λύπη τους
ετούτα τα σπασμένα μάρμαρα που φέγγουνε το βράδι τα φτωχά
κατώφλια μας και τα νυχτέρια μας
ετούτες τις πορτοκαλιές που ανάβουνε τα κίτρινα φανάρια τους
πάνου από τα σκυμμένα μέτωπα
ετούτα τα πλατάνια που κρατάν στους ώμους τους τον ήλιο και
τα χρόνια και τα καριοφίλια
ετούτα 'δω τα χωματένια χέρια που κρατάνε την τιμή του κόσμου.
Μας κυνηγάνε, Ζολιό, γιατί δε θέλουμε
να βλαστημάν το χώμα μας οι ξένες μπότες
γιατί δε θέλουμε, Ζολιό, να 'ναι η πατρίδα μας
έξω απ' τη λευτεριά και την ειρήνη (…)”

Γιάννης Ρίτσος: “Γράμμα στον Ζολιό Κιουρί*, Άη Στράτης Νοέμβρης 1950

* Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί: Πυρηνικός επιστήμονας με σπουδές στη Φυσική και τη χημεία, γιος του Πιερ και της Μαρίας Κιουρί, μέλος του ΚΚΓ από το 1942. Συνιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν το 1950

Αποκαλυπτήρια Μνημείου νεκρών σε όλη την περίοδο των εξοριών
Η κατασκευή είναι προσφορά του συντρόφου Θανάση Νικολή από την Άγρα Λέσβου και η τοποθέτησή του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από τον Άη Στράτη, τη Λήμνο και τη Λέσβο.

«Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές» ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα του Άη Στράτη το Σάββατο. Πλήθος μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, επισκέφθηκαν τον τόπο της εξορίας, όπου κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές εξοντώθηκαν από την πείνα την περίοδο 1941 - 1942, αφού πρώτα παραδόθηκαν από το καθεστώς της μεταξικής δικτατορίας στους ναζί (Διαβάστε ΕΔΩ)

Το πλοίο έφτασε στο λιμάνι του Άη Στράτη νωρίς το απόγευμα. Εκεί βρίσκονταν κάτοικοι του νησιού και μέλη του ΚΚΕ καθώς επίσης και η δήμαρχος, Μαρία Κακκαλή. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου η δήμαρχος εξέθεσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα τα επείγοντα προβλήματα των κατοίκων. Ο Δ. Κουτσούμπας δώρισε στη δήμαρχο ένα αντίγραφο της εφημερίδας των εξόριστων «Φυλαχτείτε». Επίσης το ΚΚΕ προσέφερε στο νησί μια μικροφωνική εγκατάσταση.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το «θάλαμο» στον οποίο οι Γερμανοί έκλεισαν τους εξόριστους για να πεθάνουν από την πείνα. Σήμερα εκεί στεγάζεται το Μουσείο του Άη Στράτη στο οποίο ξεναγήθηκε η αντιπροσωπεία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δώρισε στο μουσείο δύο αντίτυπα της εφημερίδας «Η Φωνή του Εξόριστου» που εξέδιδε η Ομάδα Συμβίωσης των εξόριστων. Δώρισε επίσης δύο κάρτες - προσκλήσεις που φιλοτέχνησαν εξόριστοι για ποιητικές βραδιές που διοργάνωσαν για τα 39 χρόνια του ΚΚΕ και για την 1η Μάη, που έγινε το 1959.

Παραδόθηκαν επίσης 25 πρωτότυπα έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ τα οποία βλέπουν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια στιγμή με πορεία οι επισκέπτες ανέβαιναν στο λόφο του Άη Μηνά όπου βρίσκεται το κενοτάφιο των εξόριστων, το οποίο είχε σκεπαστεί με την κόκκινη σημαία.

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Βύρωνας Μανιτάκης, κάτοικος του Άη Στράτη, παρέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα τη βέρα εξόριστου, που βρέθηκε στο χώρο της χαράδρας, ώστε με βάση τα στοιχεία που γράφονται σε αυτή να παραδοθεί σε οικεία πρόσωπά του. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στο κενοτάφιο λουλούδια.

Το παράδειγμα των εξόριστων του Άη Στράτη φωτίζει τις μελλοντικές γενιές ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του μετά την απότιση φόρου τιμής στο κενοτάφιο των εξορίστων. Τα ιδανικά τους είναι ανώτερα και εξυψώνουν τον άνθρωπο τόνισε (Δείτε ΕΔΩ)

Στη συνέχεια, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που τοποθέτησε η ΚΕ του Κόμματος και ακολούθησε η ομιλία του σε μεγάλη συγκέντρωση (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία).

Η εκδήλωση της ΚΕ ολοκληρώθηκε με μουσικοθεατρική παράσταση με κείμενα γραμμένα από τους εξόριστους, αλλά και κείμενα που αναφέρονται σε αυτούς. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε το «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς» που συνόδευε το προσκλητήριο των ονομάτων,  των αλύγιστων του Άη Στράτη, που έπεσαν κρατώντας ψηλά τη σημαία των ιδανικών τους (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)


Δεν υπάρχουν σχόλια: