Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Verizon (η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ) κατάφεραν με την απεργία τους, μια μεγάλη νίκη ...

Μετά από δύο μήνες απεργίας, οι 40.000 εργαζόμενοι της Verizon (της μεγαλύτερης εταιρείας Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ), μπορούν να γυρίσουν στις δουλειές τους. 

Τα αιτήματα των εργαζομένων καλύφθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου και τα σχέδια της εταιρείας για απολύσεις δεν πέρασαν. 


Η εταιρία δεσμεύτηκε για 1.300 νέες θέσεις εργασίας στην Ανατολική Ακτή, να αποσύρει το πλάνο για υπενοικίαση εργαζομένων, να αυξήσει τους μισθούς κατά 10.9% μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και τις συντάξεις, μεταξύ άλλων.

Οι εργαζόμενοι στον κολοσσό των τηλεπικοινωνιών είχαν μείνει χωρίς συλλογική σύμβαση από τον Αύγουστο του 2015, ενώ η ιατροφαρμακευτική τους ασφάλιση έληξε τον Απρίλιο του 2016. Η νέα σύμβαση πετυχαίνει, εκτός από την εκ νέου κάλυψη των εργαζομένων στο τμήμα της σταθερής τηλεφωνίας της Verizon, και την κάλυψη από τη σύμβαση εργαζομένων στην κινητή τηλεφωνία, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν εκτός.

Η απεργία είναι μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ και είχε μεγάλη υποστήριξη από το σύνολο του εργατικού κινήματος, με αποκορύφωμα την συμμετοχή άλλων σωματείων στους αποκλεισμούς των καταστημάτων της Verizon. 

Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν πάνω στη συμφωνία μέχρι και τις 17 Ιούνη και από πρώτη του μηνός επιστρέφουν στην εργασία τους, αφήνοντας μια νίκη ως παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα και την εργατική τάξη που "ξυπνά" στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: