Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Όταν η κινηματογραφική φαντασία συναντάει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - αναβλήθηκε για 2η φορά η πρεμιέρα ταινίας που γυρίστηκε πέρυσι και έχει ως υπόθεση τις φετινές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι !

Η Κάρι Μάθισον σάστισε...
Όταν η κινηματογραφική φαντασία συναντάει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Με αφορμή μια τηλεοπτική σειρά

Πού σταματάνε τα όρια της κινηματογραφικής φαντασίας (λέμε τώρα) και πού ξεκινάνε τα πραγματικά σενάρια και σχέδια ιμπεριαλιστών, αστικών κρατών, μυστικών υπηρεσιών και κάθε είδους μηχανισμών και η εξοικείωση των λαών με αυτά, είναι καμιά φορά δύσκολο να διακρίνει κανείς.

Πριν λίγες μέρες προβλήθηκε πλατιά από τα αστικά ΜΜΕ και μια ακόμη περίπτωση, αυτή της ταινίας «Made in France», που απέτυχε για δεύτερη φορά την περασμένη βδομάδα να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο λόγος; Η ταινία που γυρίστηκε πέρυσι, έχει ως υπόθεση τις φετινές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι! Ακόμα πιο ανατριχιαστικό; Τη μέρα των επιθέσεων, το Παρίσι είχε γεμίσει με αφίσες της ταινίας, που έδειχναν το ένα πόδι του πύργου του Αϊφελ να είναι... καλάσνικοφ. Μάλιστα, η πρεμιέρα της ταινίας αναβάλλεται για δεύτερη φορά, αφού είχε αναβληθεί και τον περασμένο Γενάρη λόγω της δολοφονικής επίθεσης τότε στο περιοδικό «Charlie Hebdo».

Βέβαια, η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα «διαβολικών συμπτώσεων». Κι ούτε είναι σκοπός του άρθρου να αποκαλύψει αν η κότα έκανε τ' αυγό ή τ' αυγό την κότα. Αλλωστε, συνειδητά ή κατά τύχη, «τα μεγάλα πνεύματα» δεν μπορεί παρά να συναντώνται όλο και περισσότερο πάνω στο έδαφος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των σκληρών συγκρούσεων μονοπωλίων, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών ενώσεων για το μοίρασμα αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Έδαφος που προσφέρεται και αξιοποιεί και κάθε λογής «αναπαραστάσεις» της πραγματικότητας και όλα τα σύγχρονα μέσα, μαζί και της προπαγάνδας, της τρομοϋστερίας και της «ψυχολογικής προετοιμασίας» για την επιτυχία των σχεδίων κάθε πλευράς και όλων των πλευρών μαζί ενάντια στους λαούς. Σχέδια που χρειάζονται και την καλλιέργεια της ανοχής, έως και ενεργητικής συμμετοχής των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Και τι καλύτερο από τον κινηματογράφο, «τη μαζικότερη όλων των τεχνών»;

Τζιχαντιστές: Οι μπίζνες και οι σχέσεις με μονοπώλια

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς διυλιστηρίων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία στα μέσα Νοέμβρη
Ο κεντρικός πυρήνας του «Ισλαμικού Κράτους» αποτελείται, μεταξύ άλλων, από Σουνίτες αξιωματούχους του ιρακινού πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ με το πέρασμα του χρόνου οι δυνάμεις τους «εμπλουτίστηκαν» με ξένους μισθοφόρους, «διοικητές», έμπειρους επιστήμονες και τεχνικούς, ακόμη και... μάνατζερ από κάθε μεριά του πλανήτη! 

Όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, οι τζιχαντιστές του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είχαν, αρκετά πριν από την επίσημη ίδρυσή τους, προχωρήσει σε έναν κεντρικό επιχειρησιακό και οικονομικό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός ντε φάκτο «κράτους», «ισλαμικού χαλιφάτου», έχοντας διδαχθεί από τα λάθη της «Αλ Κάιντα». Μια δυνατότητα που δε θα μπορούσαν να έχουν, αν δεν στηρίζονταν πρακτικά από τμήματα της αστικής τάξης της Συρίας και του Ιράκ, αλλά και από ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπωλιακούς ομίλους.

Με αυτές τις δυνατότητες οι τζιχαντιστές κατάφεραν να ελέγξουν ένα σημαντικό κομμάτι των πετρελαιοπηγών της Συρίας και του Ιράκ. Αλλωστε, κινήθηκαν βασικά στις περιοχές που είχαν στρατηγική ενεργειακή σημασία και στις δύο χώρες τις οποίες και κατέκτησαν. Σε όλους είχε προκαλέσει εντύπωσή ο τρόπος που είχαν κινηθεί αρχικά ως μια ολιγάριθμη ομάδα ενόπλων (αρχικά μίλαγαν για περίπου 8.000) και τη μεγάλη ευκολία με την οποία συνέντριβε τον ιρακινό στρατό και καταχτούσε περιοχές. Ο έλεγχος αυτός τους προσέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη. Οι τζιχαντιστές αναδεικνύονται, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Affairs», στην «πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου», με μηνιαία έσοδα 40.000.000 έως 50.000.000 δολαρίων. Εκτιμήσεις αναλυτών της «Rand Corporation» (παραμάγαζο αναλυτών του Πενταγώνου) αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του «ΙΚ» αυξήθηκαν από περίπου 1.000.000 το μήνα το 2009 σε περίπου ένα έως τρία εκατομμύρια δολάρια τη... μέρα το 2014. 

Ιδιαίτερα προσοδοφόρο αποδεικνύεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τους τζιχαντιστές
Το κύριο, όμως, είναι ότι οι τζιχαντιστές εμφανίζονται ως κάτοχοι των πετρελαιοπηγών, αγωγών, διαδρομών που αποτελούσαν και αποτελούν το «μήλον της Εριδος» ανάμεσα σε αντικρουόμενα μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά κέντρα τόσο της περιοχής όσο και διεθνώς. Το γεγονός αυτό επίσης δίνει μια άλλη διάσταση για το πώς οι τζιχαντιστές αξιοποιούνται.

Γεννάει ερωτήματα για το αν κάποιοι έσπρωξαν ή άλλοι ανέχτηκαν τους τζιχαντιστές, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ο έλεγχος αυτών των πηγών και περιοχών δεν θα πέσει στα χέρια των ανταγωνιστών τους, με ανοιχτό βεβαίως το ενδεχόμενο σήμερα οι τζιχαντιστές να έχουν αυτονομηθεί και να παζαρεύουν σκληρά αυτόν τον έλεγχο.Οι τζιχαντιστές καταφέρνουν να διακινούν το πετρέλαιο, με τη συνεργασία ενός τεράστιου δικτύου οδηγών, μεσαζόντων, λαθρεμπόρων, μεταφορέων, αξιωματούχων, οργανώσεων του οργανωμένου εγκλήματος σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, πολυεθνικών πετρελαϊκών και μεταφορικών εταιρειών και τις «ευλογίες» δυτικών, αραβικών και άλλων κυβερνήσεων.

«Ψυχοπάθεια», «εξαθλίωση» και τζιχαντιστές...

«Είναι ψυχοπαθείς».
«Οι καλλονές που γίνονται τζιχαντίστριες. Είναι φανατισμένες και διψούν για αίμα».
«Ψυχανώμαλα τέρατα σκορπούν τον τρόμο».
«Ατάραχοι σαν ζόμπι οι εκτελεστές τζιχαντιστές».
«Χρησιμοποιούν ψυχοτρόπες ουσίες πριν τις επιθέσεις αυτοκτονίας».

Κάτω από τίτλους σαν τους παραπάνω μπορεί να βρει κάποιος δεκάδες αναλύσεις που ακολούθησαν τα γεγονότα της Γαλλίας και δημοσιεύονται στον αστικό Τύπο. Πάνω σε τέτοιες αναλύσεις «χτίζονται» ιστορίες, με σκοπό να προκαλέσουν ανατριχίλα, ρίγος, φόβο και να εξηγήσουν τις αιτίες για τη δράση των τζιχαντιστών, αφού ...η «κοινή λογική δεν μπορεί να απαντήσει στο πώς και το γιατί άνθρωποι μπορούν να τινάξουν στον αέρα τόσο κόσμο». Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι πως αυτές οι αναλύσεις - διαπιστώσεις έχουν ακουστεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας...
 
«Μπορεί κανείς να σκοτώνει δεκάδες συνανθρώπους του, διατηρώντας την παγερή γαλήνη την οποία διέθεταν, κατά τις μαρτυρίες, οι δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι; Ναι, αν βρίσκεται στην κατάλληλη εγκεφαλική κατάσταση, αυτήν που εξασφαλίζει όχι ο υποτιθέμενος θρησκευτικός ζήλος των τζιχαντιστών, αλλά η σύγχρονη ψυχοφαρμακολογία. Οι αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν ότι οι αυτουργοί του μακελειού ήταν ατάραχοι "σαν ζόμπι" και η ανακάλυψη συρίγγων στο δωμάτιο ξενοδοχείου της Alfortville όπου είχε καταλύσει ο εκ των δραστών των επιθέσεων, Salah Abdeslam, ενδεχομένως δίνει την εξήγηση. Εναπόκειται στη χημική ανάλυση να καθορίσει αν τα "σύνεργα" του Abdeslam χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή εκρηκτικών υλών ή την κατανάλωση ψυχοτρόπων ουσιών, όμως ο γαλλικός Τύπος ήδη στρέφει το ενδιαφέρον του στο μυστικό μεγάλο πρωταγωνιστή του συριακού εμφυλίου πολέμου και της οικοδόμησης του "Ισλαμικού Κράτους": το Captagon. Πρόκειται για μία συνθετική αμφεταμίνη, η οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του '60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας».
 

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Και ξαφνικά… συναίνεση (Του Μάνου Δούκα)

Ήταν όλα όπως τα ήθελαν (το κεφάλαιο κι η ΕΕ). Πρωθυπουργός Τσίπρας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Παντοδυναμία. Τουπέ. Και «μπλα, μπλα, μπλα δημοκρατία. Μπλα, μπλα, μπλα με εκλέξανε» (που λέει κι ένα τραγούδι). Ολοκαίνουριο «αριστερό» μνημόνιο, ψηφισμένο από 5 κόμματα και 220 βουλευτές. «Το 90% του λαού (έλεγαν) στηρίζει το μνημόνιο, την ευρωπαϊκή επιλογή της χώρας και το Ευρώ». Το μαύρο σκυλί του κεφαλαίου (ΧΑ), έτοιμο στη γωνία για κάθε ενδεχόμενο. Και οι «απομονωμένοι» εκεί … στο 5%, στη γωνιά τους. Τέλεια. Μέχρι πριν μερικές μέρες. 

Και ξαφνικά … όλα άλλαξαν. 

• Με την πρώτη ψηφοφορία για προ απαιτούμενα, λάκισαν 3. Το 155, έγινε 153. Ο καθένας πια μπορεί να εκβιάζει τον Τσίπρα.
• Ένας νόμος με προ απαιτούμενα – μείον τρεις. Δεύτερος νόμος με προ απαιτούμενα (και μάλιστα με ασφαλιστικό μέσα) - πόσοι; Και δεν είναι «απλή μέθοδος των τριών». (Αν και αυτή αρκετή είναι για να πέσουν).
• Μόνα τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να λένε «να δούμε αν πέσει η κυβέρνηση τι θα κάνετε» και … «οι άλλοι είναι χειρότεροι». (Το ενδεχόμενο να αλλάξουν ρότα ούτε τους περνά απ' τη φαντασία).
• Κάποιοι άλλοι πρόθυμοι αρχίζουν να μιλάνε για οικουμενική (ακόμα κι η Χρυσή Αυγή είπε ότι «θα συμμετείχε αν …».
• Η κυβέρνηση θυμήθηκε τη «συναίνεση». (Ο Σαμαράς το έλεγε πιο καθαρά: «θα το πω στην ΕΕ ότι δεν ψηφίζετε αυτά που μας είπαν να περάσουμε»).
• Οι άλλοι ξέχασαν ότι είχαν ψηφίσει το μνημόνιο (τότε ο Τσίπρας φαινόταν στα μάτια τους παντοδύναμος), και θυμήθηκαν ότι είναι λέει αντιπολίτευση (
δρυός πεσούσης πᾶς ἀνήρ ξυλεύεται) και δε θα ψηφίσουν τα προ απαιτούμενα. Να πάρει λέει μόνος του το πολιτικό κόστος ο Τσίπρας.
• Το σύνδρομο «Κουβέλη – Καρατζαφέρη» έρχεται κάθε βράδυ στον ύπνο της μαμάς του Αλέξη.
• Το ασφαλιστικό (που θα το ψήφιζαν τσαμπουκά το Δεκέμβρη), το πήγαν για «μετά τις γιορτές».
• Και σήμερα ανακοίνωσε και το «κουαρτέτο» ότι δεν είναι μέσα στο δεύτερο πακέτο προ απαιτούμενων το ασφαλιστικό (που μέχρι προχτές ήταν εκ των ουκ άνευ).
• Και πάνω απ όλα ( σας το είχα πει εγώ) ο Λεβέντης ανακοίνωσε ότι ο Τσίπρας του ζήτησε να συναντηθούν «κατιδίαν» για να συζητήσουν τους 9 όρους που θέτει (ο Λεβέντης) για να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Τι τους αποσταθεροποιεί; Τι δεν τους αφήνει να χαρούν τον ευρωλιγούρικο έρωτά τους; Τι τους εμποδίζει να περάσουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν; Τι προκαλεί τόση ανακατωσούρα; 

Μάλλον αυτός που αρνείται «να μπει στο κάδρο».

Ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λέσβου

Το ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λέσβου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο πρώην δημοτικό κατάστημα στη Καλλονή.

Η ανάγκη δημιουργίας Ομοσπονδίας αναδείχτηκε καταρχήν σε σύσκεψη αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη και στην οποία ορίστηκε Επιτροπή Προετοιμασίας από μέλη ΔΣ των Συλλόγων που συμμετείχαν. Η Επιτροπή επιφορτίστηκε με την προετοιμασία και την σύνταξη καταστατικού που θα παρουσιαστεί προς ψήφιση στους αντιπροσώπους και αποφάσισε την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου για την ερχόμενη Κυριακή.

Όπως τονίζει «η συγκρότηση ομοσπονδίας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στο συντονισμό των αγροτικών συλλόγων, στην οργάνωση των αγώνων μας».

Συγκεκριμένα αναφέρει:


«Αχρεωστήτως»!

Το χρηματικό βοήθημα τοκετού (ύψους 900 ευρώ για μια κύηση, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση), μια κατάκτηση κάτω από την πίεση του εργατικού ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, καταργήθηκε στην πράξη από τον Αύγουστο του 2012. Με Υπουργική Απόφαση, το δικαιούνται μόνο γυναίκες, που γεννούν εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, δηλαδή στο σπίτι τους (!), παρακάμπτοντας τους φανερούς κινδύνους που προκύπτουν από μια τέτοια πρακτική, καθώς είναι γνωστό ότι στο σπίτι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές ή άλλοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού και της μητέρας. 

Είναι ένας επικίνδυνος αναχρονισμός, που θέτει τη μητρότητα στο απόσπασμα, επειδή για το κεφάλαιο αποτελεί κόστος που περιορίζει τα κέρδη του, ενώ ταυτόχρονα είναι το κλάμα… για την υπογεννητικότητα, χωρίς να αγγίζει όμως, τις ταξικές - πολιτικές ευθύνες των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τις υλοποιούν, αλλά και το σιγόντο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες της ΕΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο δημογραφικό πρόβλημα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο γηράσκει ταχύτατα.

Δεν έφτανε αυτή, η επαίσχυντη απόφαση, που πυροβολεί τη μητρότητα υλοποιώντας τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, η σημερινή «δεύτερη φορά αριστερή» (πρώην αντιμνημονιακή) κυβέρνηση, ενώ το θέμα της επιστροφής του επιδόματος είχε ανασταλεί κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, αυτή το επαναφέρει.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων ανθρώπων - Εξήντα χρόνια από το θάνατο του ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ
Εκατό χρόνια Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας

Καθένας θεωρεί ότι έχει αντίληψη για το τι είναι βαρύτητα. Την αποκτά αυθόρμητα από την παιδική, αν όχι ήδη από τη βρεφική ηλικία. Η βαρύτητα συμπεραίνει είναι μια δύναμη. Οι επιστήμονες έως τον 20ό αιώνα θα το διατύπωναν καλύτερα ως τη δύναμη με την οποία η Γη έλκει τα σώματα που βρίσκονται πάνω της, ή ακόμα πιο γενικά η δύναμη με την οποία αλληλοέλκονται δύο υλικά σώματα.
 Τότε ήρθε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, που με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας το 1915 αποκάλυψε ότι η βαρύτητα είναι στην ουσία παρενέργεια της καμπυλότητας του χωροχρόνου, που προκύπτει από την ύπαρξη της ύλης. Τα σώματα απλώς κινούνται στο ανάγλυφο που σχηματίζεται στο χωροχρόνο από κάθε υλικό σώμα, ανάλογα με την τοπική κλίση του σε κάθε σημείο. Ξαφνικά ο χώρος και ο χρόνος έπαψαν να είναι το αμετάβλητο υπόβαθρο όπου συνέβαιναν τα φυσικά φαινόμενα. Ο χωροχρόνος απέκτησε τη δική του γεωμετρία και οι καμπυλώσεις του καθόριζαν τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και το γεγονός ότι μπορούμε να στεκόμαστε πάνω στη Γη. Λίγα χρόνια αργότερα, ο αστρονόμος Α. Εντιγκτον εκτόξευσε στα ουράνια την παράξενη θεωρία του Αϊνστάιν, όταν διαπίστωσε ότι, όπως προέβλεπε η γενική σχετικότητα, το φως καμπυλώνεται καθώς περνάει δίπλα από σώματα μεγάλης μάζας, όπως ο Ηλιος.

Αληθινή επανάσταση στη Φυσική
Το επιστημονικό έργο του Αϊνστάιν αποτελεί επανάσταση στη Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα. Αμφισβήτησε «αιώνιες αλήθειες», για τον απόλυτο χώρο και χρόνο του Νεύτωνα, τόσο αγαπητές στους θεολόγους και τους ιδεαλιστές, που τις ερμήνευαν κατά το δοκούν. Στο αδιέξοδο που είχε οδηγηθεί τότε η Φυσική, ή έπρεπε να υιοθετηθεί η αντίληψη ορισμένων ότι «δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο», ή έπρεπε το όλο οικοδόμημα να μπει σε νέες βάσεις. Αυτό ακριβώς έκανε ο Αϊνστάιν, ξεκινώντας το 1905 με την Ειδική Θεωρία και συνεχίζοντας το 2015 με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Καμία άλλη θεωρία δεν έπαιξε πιο καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Φυσικής τον 20ό αιώνα και κανείς άλλος επιστήμονας δεν άφησε μεγαλύτερη κληρονομιά στον 21ο αιώνα.


Τζιχαντιστές: Ποιοι τους δημιούργησαν και τους οργάνωσαν...

Τζιχαντιστές: Ποιοι τους δημιούργησαν και τους οργάνωσαν...
Η σημερινή δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» δεν αποτελεί τίποτε το καινούργιο ούτε και στον τρόπο που αξιοποιείται πολύμορφα
Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» στην Αίγυπτο, άλλη μια περίπτωση που η θρησκεία είναι το προκάλυμμα για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τμημάτων της αστικής τάξης που έχουν αναφορά σε συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα
Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» στην Αίγυπτο, άλλη μια περίπτωση που η θρησκεία είναι το προκάλυμμα για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τμημάτων της αστικής τάξης που έχουν αναφορά σε συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα
Η ιστορία των εκμεταλλευτικών κοινωνιών έχει δείξει ότι οι θρησκευτικές και εθνικές διαφορές και αντιθέσεις, υπαρκτές και υποδαυλιζόμενες, πάντα αξιοποιούνταν με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των αρχουσών τάξεων, πολλές φορές αποτελούσαν και τη μορφή με την οποία εκδηλώνονταν ταξικές ουσιαστικά αντιθέσεις. 
 
Στην ιστορία του καπιταλισμού και του ιμπεριαλιστικού συστήματος, πολλές φορές ανερχόμενες αστικές τάξεις φόρεσαν το μανδύα της θρησκείας και άλλες τόσες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αξιοποίησαν θρησκευτικές αντιθέσεις προκειμένου να επιβάλουν τους σχεδιασμούς τους σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι γεμάτη παραδείγματα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα και την περίπτωση του ISIS. 
 
Από την αξιοποίηση κινημάτων με θρησκευτικό χαρακτήρα μέχρι την κατασκευή οργανώσεων αντιδραστικών δολοφόνων όπως αυτές των «Ταλιμπάν» και των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν μέχρι τους τζιχαντιστές. Σε ποιο βαθμό αυτές οι δυνάμεις αυτονομούνται από τους κατασκευαστές τους ή συνεχίζουν να λειτουργούν σε συντονισμό είναι σχεδόν αδιάφορο, η ουσία είναι ότι χωρίς ιμπεριαλιστική στήριξη, χωρίς πρόσβαση σε κρατικούς μηχανισμούς αστικών κρατών, η δράση τους δε θα μπορούσε να είχε τέτοιες διαστάσεις.
 
Ενα από τα πολλά προπαγανδιστικά σποτάκια του ΙΚ, μέρος του «παιχνιδιού» της διάδοσης της τρομο-λαγνείας
Ενα από τα πολλά προπαγανδιστικά σποτάκια του ΙΚ, μέρος του «παιχνιδιού» της διάδοσης της τρομο-λαγνείας
Συνεπώς, οι πολύκροτοι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που αιματοκυλούν και καταπιέζουν λαϊκές μάζες σε Ιράκ και Συρία, δεν είναι ούτε «καινοφανής», ούτε «πρωτότυπη» ιστορία.
 
 
 
 
 
 
Ο «θρησκευτικός φανατισμός» στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών
 
Ο Αμερικανογερμανός δημοσιογράφος και λέκτορας Πολιτικών Επιστημών, F. W. Engdahl, στο βιβλίο του «Ενας αιώνας πολέμου - Η αγγλοαμερικανική Πετρελαϊκή Πολιτική και η Νέα Τάξη Πραγμάτων» σημειώνει πώς τα συμφέροντα της Βρετανίας στη Μ. Ανατολή γιγαντώθηκαν, όταν οι Βρετανοί αστοί συνειδητοποίησαν ότι το πετρέλαιο ήταν η πηγή ενέργειας του μέλλοντος αντικαθιστώντας τον άνθρακα. Οπως τονίζει, η ιστορία ξεκινά γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα - αρχές 20ού, όταν η Βρετανία συνειδητοποιεί πως δεν έχει, από πρώτο χέρι, πρόσβαση στο πετρέλαιο (την ενεργειακή πηγή του τότε «μέλλοντος», που αντικαθιστά τον άνθρακα της βιομηχανικής αστικής επανάστασης), αφού αναγκάζεται να το προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Μεξικό. Σύντομα βρίσκεται η «λύση», αφού έπειτα από δαιδαλώδεις ίντριγκες, η Βρετανία εξασφαλίζει δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο από τον Πέρση τότε Σάχη Ρεζά Χαν, πληρώνοντας δικαιώματα μόλις 20.000 δολαρίων για εκμετάλλευση ως το 1961.

Η «σύγκρουση με το κατεστημένο»... και οι «κοινοί στόχοι»

Η «σύγκρουση με το κατεστημένο»... 

Μπορεί να μην είναι ούτε κατά διάνοια η πρώτη αστική κυβέρνηση που λανσάρει το παραμύθι της περιβόητης «σύγκρουσης με το κατεστημένο», όμως η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κλιμακώνει την αντιλαϊκή της πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου... «απογειώνει» το παραμύθιασμα σε νέα επίπεδα!

Κάπως έτσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ήρθε να μας... εξηγήσει ποια είναι «η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία», λέγοντας:  
«Καλούμε και τώρα όλες τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις, ακόμα και αυτές που δείχνουν να μην κατανοούν ποια είναι σήμερα η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία και φτάνουν να συκοφαντούν τον κόσμο του ΣΥΡΙZA, να σκεφτούν τι κρίνεται σήμερα στην κοινωνία, ποιος είναι απέναντι σε ποιον, να δουν ότι έχει αρχίσει μια σύγκρουση ανάμεσα στις κατεστημένες δυνάμεις και τις δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία».

Πού τα είπε τα παραπάνω ο Γ. Δραγασάκης; Μα στη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο για να ξεσπιτώνονται τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με γνώμονα - όπως λέει και το ίδιο το κείμενο του νομοσχεδίου - «να μην βλάπτονται τα συμφέροντα των πιστωτών», δηλαδή τα συμφέροντα των τραπεζών και κατ' επέκταση τα συμφέροντα συνολικά του κεφαλαίου!
Εχει δίκιο ο αντιπρόεδρος... Αν δεν είναι αυτό το νομοσχέδιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «σύγκρουσης με το κατεστημένο», όπως και της «κυρίαρχης σύγκρουσης σήμερα στην κοινωνία», τότε ποιο είναι;,

... και οι «κοινοί στόχοι»
 

ΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ: Συμπαράσταση από το ΕΚ Σάμου, σωματεία, φορείς

Μπαράζ διώξεων στην Ικαρία σε βάρος εργαζομένων, συνδικαλιστών και αιρετών που έδρασαν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. 

Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, σέρνονται στα δικαστήρια:  
  • Επτά απολυμένοι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Ικαρίας, επειδή από το 2012 συνέχισαν απρόσκοπτα τη λειτουργία του ιδρύματος προσφέροντας οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους προς τους εναπομείναντες τροφίμους ηλικιωμένους. Μαζί τους δικάζεται και ο πρώην δήμαρχος.
  • Δύο εργαζόμενοι - συνδικαλιστές του ΠΑΜΕεκ των οποίων ο ένας είναι πρόεδρος σωματείου, γιατί συμμετείχαν στα πλαίσια πανελλαδικής απεργίας στις 20/2/2013 σε κινητοποιήσεις για να μην κλείσει η ΔΟΥ Ικαρίας.
  • Έξι αγωνιστές, μεταξύ των οποίων ο νυν δήμαρχος Ικαρίας, μέλη ΔΣ Σωματείων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΣ, για την κινητοποίησή τους στα λιμάνια Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου, κατά την έλευση του πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», στα πλαίσια πανσαμιακής και πανικάριας κινητοποίησης του ΕΚΣ και φορέων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
  • Δύο μέλη ΔΣ σωματείου και μαζικού φορέα, για αναγραφή συνθημάτων σε τοιχίο στον Εύδηλο.

Ανακοίνωση της Γραμματείας Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ 

«Πόλεμος πολιτισμών» ή ιμπεριαλιστικό σφαγείο; (Του Νίκου Ζαρταμόπουλου)


Κάθε φορά που ένα φριχτό μακελειό -σαν αυτό που μάτωσε το Παρίσι- χτυπά μια προηγμένη καπιταλιστική χώρα (γιατί σε άλλα σημεία του πλανήτη τέτοιες ανθρωποσφαγές είναι καθημερινές) στη «δημόσια συζήτηση» επανέρχονται τα ονόματα των Φουκουγιάμα και Χάντιγκτον. Πολλοί, δικαίως, δεν θα τους θυμούνται, δεν ήταν δα και τίποτα σπουδαίοι στοχαστές, απλά δυο καθηγητάδες ενταγμένοι στις νεοσυντηρητικές αμερικάνικες «δεξαμενές σκέψης». Η εφήμερη δόξα τους στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οφειλόταν στην ευφορία από την καπιταλιστική παλινόρθωση. 
Ο Φουκουγιάμα, προέβλεπε μετά την οριστική –όπως πίστευε- ήττα του μισητού αντιπάλου, του κομμουνισμού, ένα «τέλος της ιστορίας». Η φιλελεύθερη δημοκρατία και ο καπιταλισμός της αγοράς θα εξαπλώνονταν παγκόσμια κι αυτό ήταν το ανώτατο σημείο της κοινωνικής εξέλιξης, οπότε αργά ή γρήγορα θα έμπαινε ένα τέλος στις συγκρούσεις που καθόριζαν πάντα τη μοίρα του πλανήτη.
Ο Χάντιγκτον -μυστικοσύμβουλος και εμπνευστής της φονικής έξαρσης του νοτιοαφρικάνικου απαρτχάιντ τη δεκαετία του ΄80- σαν πιο «μπαρουτοκαπνισμένος» γνώριζε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν θα σταματούσε να γεννά συγκρούσεις. Προέβλεψε ότι αυτές θα ήταν «συγκρούσεις πολιτισμών», δηλαδή θα καθορίζονται πλέον από τις ασυμφιλίωτες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες «πολιτισμών» του πλανήτη (που τις έβγαζε μάλιστα 8 στο μέτρημα…), με σημαντικότερη τη σύγκρουση ανάμεσα στη «Δύση» και στο «Ισλάμ».
Και οι δυο θεωρίες χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ακολούθησαν, με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά: η θεωρία του τέλους της ιστορίας -καθότι άχρηστη για την ανάλυση της πραγματικότητας-ήταν περισσότερο η «ρεκλάμα» της υπόθεσης, μαζί με την «πολυπολιτισμικότητα» (το αντίθετο ας πούμε της θεωρίας του Χάντιγκτον). Όμως στους κύκλους των αρχουσών τάξεων όπου γης, η θεωρία της «σύγκρουσης των πολιτισμών» κέρδιζε σταδιακά ολοένα και περισσότερους «πραγματιστές», ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 που φάνταζε σαν «δικαίωσή» της.


Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Τα σπίτια που θα έπαιρναν οι κομμουνιστές...

Της Κάλι Καρά

Για χρόνια και χρόνια η αντικομμουνιστική προπαγάνδα έσπερνε το φόβο στους εργαζόμενους ότι αν επικρατήσει ο κομμουνισμός θα χάσουν τα σπίτια τους. Η πραγματικότητα σήμερα, στην Ελλάδα της καπιταλιστικής οικονομίας, αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες. Στον αντίποδα, η εμπειρία από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ένωση...

Η Οχτωβριανή Επανάσταση δεν ήταν απλώς μια αλλαγή πολιτικής εξουσίας. Ήταν μια βαθύτατα κοινωνικο-οικονομική ανατροπή, που άλλαξε τα πάντα, όταν για πρώτη φορά η εργατική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της στη Ρωσία, ήρθε στην εξουσία.

- Απάλλαξε τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση μεταβιβάζοντας στα χέρια τους όλα τα βασικά μέσα παραγωγής (επιχειρήσεις, τράπεζες, σιδηρόδρομοι, γη κ.λπ.).
- Εξαφάνισε για πάντα το φαινόμενο της ανεργίας - αυτή τη φοβερή μάστιγα για τους εργαζόμενους στον καπιταλιστικό κόσμο μέχρι σήμερα. Στον κάθε άνθρωπο ήταν εγγυημένη: Πρώτο, η δουλειά ανάλογα με την ειδικότητά του και, δεύτερο, η ίση αμοιβή για ίση εργασία, ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας του, το σχήμα των ματιών του ή την ηλικία του.
- Κατοχύρωσε τη Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση όλων των εργαζομένων και για την περίπτωση ολοκληρωτικής ή μερικής απώλειας της ικανότητας για εργασία και την παροχή δωρεάν ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλους τους εργαζόμενους.
- Η ΕΣΣΔ κινητοποίησε όλους τους πόρους που μπορούσε για να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα της λαϊκής κατοικίας. Γι' αυτό κάθε χρόνο μεγάλωναν οι πιστώσεις για την κατασκευή κατοικιών. Είχε εγκαινιάσει βιομηχανικές μεθόδους που εξασφάλιζαν, χωρίς προηγούμενο, ρυθμούς παράδοσης 2.200.000 άνετων διαμερισμάτων το χρόνο. Ο αριθμός αυτός ήταν ανώτερος από αυτόν που έδιναν όλες οι χώρες της ΕΟΚ μαζί, καθώς και οι ΗΠΑ.

Το πρόβλημα της στέγης δεν πρέπει να εξαρτάται από το οικονομικό επίπεδο των ανθρώπων. Αυτή η αρχή ίσχυε πάντα στη Σοβιετική Ένωση. Το Σύνταγμα της ΕΣΣΔ εξασφάλιζε το δικαίωμα της κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο το οποίο είχε μείνει σταθερό από το 1928 και αποτελούσε -μαζί με την πληρωμή για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν τα δημοτικά όργανα - κατά μέσο όρο το 3% περίπου του οικογενειακού προϋπολογισμού του εργάτη ή του υπαλλήλου.


Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ (Του Μάνου Δούκα)

"Ο πρώτος, που αφού περίφραξε ένα οικόπεδο, τόλμησε να πει: αυτό εδώ είναι δικό μου και βρήκε ανθρώπους αρκετά αφελείς για να τον πιστέψουν, υπήρξε ο πραγματικός ιδρυτής της πολιτικής κοινωνίας. Από πόσα εγκλήματα, πόσους πολέμους, πόσους φόνους, από πόση αθλιότητα και τρόμο θα γλίτωνε το ανθρώπινο γένος αυτός που θα ξερίζωνε τα παλούκια της περίφραξης και θα φώναζε στους άλλους: Μην τον ακούτε αυτόν τον απατεώνα. Είστε χαμένοι αν ξεχάσετε ότι τα φρούτα ανήκουν σε όλους μας και η γη δεν ανήκει σε κανέναν".
Ζαν Ζακ Ρουσσώ

Από τότε που οι θεοί έδεσαν τον Προμηθέα στο βράχο να του τρώει τα συκώτια το όρνιο, μια ουτοπία διαπερνά την ιστορία των ανθρώπων σαν κραυγή φυσικής ανάγκης: «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ - ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗ - ΙΣΟΤΗΤΑ"
Ξεκινά απ  το μύθο του Ιάμβουλου, περνά απ   τον Πλάτωνα, τον Αριστόνικο και την Πολιτεία του Ήλιου στη Μ. Ασία, τους Γράκχους στη Ρώμη, τους Ζηλωτές της Θεσσαλονίκης, το More και τον Bacon στο Μεσαίωνα, το Σεΐχη Μπεντρεντίν της Θράκης,  το Ρουσσώ, τον Μαρά, το Ροβεσπιέρο και το Σαιν Ζιστ (αυτοί μιλούσαν για «ισότητα εισοδημάτων και περιουσιών»), τον Γράκχο Μπάμπεφ τον 18ο αιώνα, την Παρισινή Κομμούνα, το Μαρξ και τον Έγκελς, στο 19ο αιώνα, και τέλος στην εποχή μας, στον 20ο αιώνα, το Λένιν, τον Φιντέλ και τον Τσε, το Μπελογιάννη, τον Πλουμπίδη και τον Άρη.

Κάποιοι το ονειρεύονταν. Γράψανε δεκάδες βιβλία γι αυτό. Πολλοί απ  αυτούς, κάθε τόσο, δοκίμαζαν να βάλουν το όραμα σε εφαρμογή. Πάντα στο τέλος … τους σκότωναν. Ο μύθος του Προμηθέα διαρκώς επαναλαμβάνεται. Όμως η ιστορία πηγαίνει πάντα ένα βήμα μπροστά, προς την ισότητα των δικαιωμάτων. Προς την πρόοδο της κοινωνίας, της οικονομίας, του πολιτισμού. Προς καλύτερες μέρες για τον άνθρωπο. 

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Μπόχουμ δέρνουμε; (ή Το τυχαίο πέσιμο ενός αναρχικού)

Τι έγινε πραγματικά τα ξημερώματα της Κυριακής στο χώρο του Πολυτεχνείου; Η Ρένα Δουρού-τι σπάει τη σιωπή της με ένα κείμενο καταπέλτη, και αποκαλύπτει την αλήθεια μέσα από τα μάτια ενός αγνού και τίμιου κάφρου.

Καλή ανάγνωση και καλό τρολάρισμα...

Ακόμα και στην διαφήμιση, από την οποία κλέβουμε τη συγκεκριμένη ατάκα (κάτι που μας κάνει και προωθητές διαφημίσεων και κλέφτες) μάλλον κατέληγε στο «δεν δέρνουμε».

Αλλά ποιοι είναι αυτοί για να ξέρουν; Έχουν συγκρουστεί αυτοί; Έχουν δώσει κοινωνικούς αγώνες αυτοί; Έχουν ξυπνήσει αχάραγα για να πάνε στο Πολυτεχνείο αυτοί; Όχι! Ούτε και μεις βέβαια. Εκτός από το περασμένο Σάββατο.

Το επεισόδιο
 
Ξυπνήσαμε (άλλοι ξυπνήσαμε και άλλοι δεν κοιμηθήκαμε καθόλου) για να βρεθούμε και μεις στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια, στων οποίων τους εορτασμούς δεν πάμε, αλλά το Πολυτεχνείο είναι το καλύτερο. Είναι και στα Εξάρχεια, οπότε δεν χρειάζεται να ξεποδαριαστούμε μετά από το λιώσιμο με μπύρες στην πλατεία.

Είπαμε λοιπόν να πάμε στο Πολυτεχνείο και να περιμένουμε τους Κνίτες. Που είναι πολύ κωλόπαιδα. Ακούς Κούλα; Πολύ κωλόπαιδα. Έπρεπε να τους δώσουμε ένα μάθημα γιατί περιφρουρούσαν τη Βουλή στη Λέσβο (ή στη Μυτιλήνη, θα σας γελάσω). Είχαμε βάλει έναν σύντροφο να περιμένει στα Εξάρχεια έξω από την «Λοκομοτίβα» να τσεκάρει πότε θα περάσουν τα μπλοκ των Κνιτών που όπως πάντα θα έκαναν τη διαδρομή Βερανζέρου-Εξάρχεια-Στουρνάρη-Πολυτεχνείο με μια μικρή στάση στου Ζωγράφου.

 
Ο εν λόγω σύντροφος μας επιβεβαίωσε τρεις φορές ότι πράγματι περνάει από μπροστά του, το μπλοκ των Κνιτών. Ίσως έπρεπε να είχαμε ψυλλιαστεί την δουλειά, όταν μας είπε ότι το αυτό επιβεβαιώνουν η Καλίσι, δύο δράκοι και ο Σάκης που βλέπει ακόμα κύκλους από εκείνο το ρέιβ πάρτι την προπερασμένη δεκαετία -αλλά θα γίνει κυριλέ μετά το στρατό.


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τα έσοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κονδύλια από ΕΣΠΑ και λοιπά ευρωενωσιακά προγράμματα

Τα έσοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  

Τις προάλλες, κάποιος αναγνώστης ανέβασε ένα σχόλιο, οπου παρατηρεί πως "κάποτε είχες πει θα γράψεις για το ΕΣΠΑ και γενικά τα κονδύλια που παίρνουμε από την ΕΕ, ότι δεν μας χαρίζουν δηλαδή λεφτά" και προσθέτει: "Είναι χρόνιο επιχείρημα ότι η ΕΕ μας έδινε λεφτά και μας στήριζε και εμείς τα φάγαμε οπότε καλά να πάθουμε κλπ. Περιμένω με ενδιαφέρον αυτή την ανάρτηση, αν έρθει". Λέω, λοιπόν, να βγάλω εν μέρει αυτή την υποχρέωση σήμερα.
Εισαγωγικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός τής Ε.Ε. έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: απαγορεύεται να είναι ελλειμματικός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, δεν έχει την δυνατότητα να προσφεύγει σε δανεισμό για να ισοσκελίσει τις χρηματοοικονομικές εισροές με τις εκροές της. Έτσι, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί της βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο και υπόκεινται σε συνεχείς αναμορφώσεις.

[Πηγή: EC Budget - Επεξεργασία διαγράμματος: Cogito ergo sum]

Τα έσοδα του ευρωπροϋπολογισμού, προέρχονται από τρεις βασικές πηγές:

(α) Δασμοί που επιβάλλονται στις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν κοινό δασμολόγιο και οι δασμοί επιβάλλονται πάντοτε στην χώρα απ' όπου μπαίνουν στην Ευρώπη τα ξένα προϊόντα, άσχετα αν προορίζονται για την ίδια ή για άλλη χώρα. Δηλαδή, για τα κινεζικά προϊόντα που φτάνουν στον Πειραιά, υπεύθυνη για την επιβολή και την είσπραξη δασμών είναι η Ελλάδα, ακόμη και αν αυτά τα προϊόντα φύγουν αμέσως για Ολλανδία. Από τους εισπραττόμενους δασμούς, η χώρα κρατά ένα ποσοστό (σήμερα 25%) για κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων και αποδίδει τα υπόλοιπα χρήματα στις Βρυξέλλες.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΚΚΕ: Ερώτηση για να σταματήσει η λειτουργική υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κάσπακα στη Λήμνο

Ερώτηση για να σταματήσει η λειτουργική υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κάσπακα στη Λήμνο κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Οι άγριες περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε δραστική μείωση των μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά και των αναπληρωτών που εργάζονται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλείσιμο και υποβιβασμούς σχολείων είτε άμεσα, με νόμους, είτε έμμεσα με τη λειτουργική υποβάθμισή τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Δημοτικό Σχολείο του Κάσπακα στη Λήμνο όπου φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, συνεχίζεται η λειτουργική υποβάθμισή του με τη δικαιολογία του μικρού αριθμού μαθητών, καθώς το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης, αγνοούν παντελώς τη φωνή των γονέων των παιδιών του Κάσπακα, αλλά και της τοπικής κοινωνίας της Λήμνου. Ειδικά φέτος η υποβάθμιση του σχολείου βαθαίνει με τη μη λειτουργία μέχρι τώρα και του Ολοήμερου Τμήματος.


Επίθεση φασισταριών με τη μάσκα του "αναρχικού" ενάντια σε μέλη οργανώσεων και παρατάξεων γιατί τους πέρασαν για την ΚΝΕ !

Ανακοίνωση σχετικά με την τραμπούκικη επίθεση στο ΕΜΠ στις 15 Νοέμβρη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
 
«Καταδικάζουμε την τραμπούκικη επίθεση  που έγινε την Κυριακή 15 Νοέμβρη ενάντια σε μέλη οργανώσεων και παρατάξεων που πήγαιναν στο χώρο του ΕΜΠ για να συμμετάσχουν στον 3ήμερο εορτασμό για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με το λαϊκό κίνημα. 

Την ίδια στιγμή οι τραμπούκικες ομάδες κυνικά και απροκάλυπτα ομολογούν ότι στόχος της επίθεσης ήταν η ΚΝΕ και τα μέλη της. Σε μια περίοδο που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν στην οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα του λαού και της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αυτή η ομολογία δείχνει και ποια συμφέροντα υπηρετούν. Τελικά όμως, το ζήτημα δεν είναι απέναντι σε ποια πολιτική δύναμη θέλουν να ασκήσουν αυτήν την απαράδεκτη τραμπούκικη τακτική φίμωσης, αλλά η ίδια η πρακτική και η τακτική αυτών των δήθεν αντεξουσιαστικών ομάδων μέσα στο κίνημα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να δώσουν απάντηση σε αυτές τις πρακτικές τρομοκράτησης και να συμμετάσχουν μαζικά στην Αθήνα, στην αυριανή διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία, και στις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα».
 
Δείτε παρακάτω το απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ροσινάντε:

"(...) -Γιατί ακόμα κι αν ίσχυε το «μπέρδεμα», δε βλέπουμε γιατί αυτό θα σχετικοποιούσε καθ” οιονδήποτε τροπο τον τραμπουκισμό. Τυφλές επιθέσεις με σιδερόβεργες και πλακάκια, σεξιστική βία σε γυναίκες, απειλές ότι θα υπάρξουν νέα χτυπήματα σε διαδήλωση, ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια αποτελούν μια καθόλα καταδικαστέα πρακτική σε οποιονδήποτε κι αν απευθύνεται, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές. Η απόρριψη ειδικά του σεξισμού και της μυστικιστικής λατρείας της δύναμης και της επιβολής θα έπρεπε να αποτελούν στοιχεία ακόμα και της αντιφασιστικής βίας, δεδομένου ότι αποτελούν δομικά στοιχεία του αντιφασισμού."

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Γαλλία: Όσοι σήμερα στέκουν φοβισμένοι μπροστά στην τηλεόραση ας σκεφτούν λίγο, πως ξεκίνησε όλο αυτό;

Πόση φρίκη μπορούμε να αντεξουμε;

Kάποιες φορές οι εικόνες λένε περισσότερα από πολλές παραγράφους. Όσοι σήμερα στέκουν φοβισμένοι μπροστά στην τηλεόραση ας σκεφτούν λίγο: Πως ξεκίνησε όλο αυτό;

Μήπως με την επέμβαση στη Συρία, σε ένα ανεξάρτητο κράτος δηλαδή, όπου ΕΕ και Αμερικανοί έφτιαξαν στρατούς της "Συριακής αντιπολίτευσης" για να "σώσουν" το Συριακό λαό από τον "σφαγέα Άσαντ";

Το Συριακό λαό τον ρώτησαν αν ήθελε να σωθεί από τον Άσαντ (όποια κι αν είναι η δική μας άποψη για το καθεστώς); Τα πολεμικά μέτωπα στη Συρία δεν δημιουργήθηκαν από μόνα τους ούτε προέκυψαν από την δήθεν 'αυθόρμητη αντίσταση' κάποιων εκεί. Στήθηκαν από τους Αμερικανούς και την ΕΕ για να βάλουν πόδι στην περιοχή σε μια περίοδο τεράστιας κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας, επειδή έτσι υπαγορευόταν από τις ανάγκες τους Κι όταν το σχέδιο με τους διάφορους στρατούς "αντίστασης" δεν βγήκε, προχώρησαν στην εμπλοκή του ISIS που κι αυτό ήταν δικό τους δημιούργημα. Ετσι γκρέμισαν τελικά μια ολόκληρη χώρα για να την "σώσουν"... 

Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ της 1ης Νοέμβρη, στο κομμάτι για τις διεθνείς εξελίξεις αναφέρεται: 
Σχετικά με ορισμένες τελευταίες εξελίξεις: 

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο: Το παλιό κτίριο ήταν, είναι και θα παραμείνει χώρος δραστηριοτήτων του ΕΚ και των σωματείων του

«Η επίθεση που δέχεται το εργατικό Κέντρο Λέσβου, με την κατάληψη για τρεις μέρες του κτιρίου που στεγαζόταν πριν, από τη δήθεν "Επιτροπή Προσφύγων" και τους πολιτικούς συμπαραστάτες τους, καθώς και τα όσα συκοφαντικά δημοσιεύονται καθημερινά στο διαδίκτυο, φαίνεται πως είναι ενταγμένα σε ένα γενικότερο σχέδιο -αποτελούν μέρος του- με ευρύτερους στόχους», σημειώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τη δεύτερη μέρα της κατάληψης του κτιρίου από τη δήθεν "Επιτροπή Προσφύγων" η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ, που ζήτησε να του ξαναστείλει την αίτηση, που παλαιότερα του είχε υποβάλει για να επαναφέρει το ρεύμα στο κτίριο, καθώς και μια σειρά αιτημάτων. Είναι καθαρό ότι σε εκείνη τη φάση η Διοίκηση του ΟΑΕΔ συζητούσε να ηλεκτροδοτηθεί το κτίριο για τις δραστηριότητες που θα γίνονταν εκεί.

Την Παρασκευή 13 Νοέμβρη, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ έστειλε e-mail στο Εργατικό Κέντρο και του ζήτησε "να παραδώσει τα κλειδιά και να σφραγίσει το κτίριο" γιατί, μετά την κατάργηση του ΟΕΕ, είναι η ίδια υπεύθυνη γι’ αυτό.

Γίνεται ξεκάθαρο πως έχουν αρχίσει πολλοί να ανησυχούν για τις δραστηριότητες του Εργατικού Κέντρου σαν οργανωτής της πάλης των εργαζομένων στη Λέσβο, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Έτσι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να αποσπάσουν το κτίριο από τους εργαζόμενους, πιστεύοντας ότι έτσι θα δυσκολέψουν τη δράση τους.

Αγιάσος: 12η Γιορτή Κάστανου - 15 Νοέμβρη 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την προσεχή Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015, η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς (Αναγνωστήριο «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Αγιάσου, Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ», Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ», Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου», Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Μυτιλήνης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου Λέσβου, ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης) συνδιοργανώνουν στην Αγιάσο την 12η ΓΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

Αναλυτικότερα:
Από τις 9 πμ θα ανάψουν στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες και στα καζάνια για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που θα προφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί.
Στην Πλατεία Δημαρχείου θα στηθεί περίπτερο της Ποτοποιίας Ούζου Δ. Γιαννατσή, που πλάσαρε για πρώτη φορά πέρσι στην αγορά το εξαιρετικό λικέρ «Καστανέλλι» (εσοδείας 2013), το οποίο παράγεται από ούζο Πλωμαρίου, αγιασώτικο κάστανο και μέλι του καστανιώνα).
Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου με θέμα «Τα παιδιά της προσφυγιάς».
Στην είσοδο του Θεάτρου θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες των προσφύγων.
Στις 11 πμ στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του δάσκαλου Αριστείδη Ν. Σγατζού «Ιστορίες της Μανιταρολάνδης» (Εικονογράφηση: Λευτέρης Παπαθανάσης), με προβολή βίντεο και διαφανειών. Η βιβλιοπαρουσίαση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήρι με κατασκευές που θα φτιάξουν τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση. Τα κατασκευαστικά υλικά θα τα φέρει ο συγγραφέας. 
Στις 12 μ. από την Πλατεία Δημαρχείου θα ξεκινήσουν οι ομάδες περιπατητών που θα κάνουν πεζοπορικές διαδρομές στον καστανιώνα.
Στη 1 μμ στη θέση «Πατσαβούρα» (κομβικό σημείο του καστανιώνα, προσβάσιμο και με αυτοκίνητο) μέλη του Μυκητολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» θα πραγματοποιήσουν έκθεση – ταυτοποίηση μανιταριών του καστανιώνα, που θα έχουν συλλέξει από το πρωί. Τα διάφορα γκρουπ περιπατητών, οργανωμένα και μη, μπορούν να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα αυτή δράση. 


ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Ανακοίνωση για τα γεγονότα γύρω από το παλιό κτίριο του Εργατικού Κέντρου

Στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες γύρω από το παλιό κτίριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, αναφέρεται με ανακοίνωση η διοίκησή του.

 
Το κτίριο κατέλαβε το περασμένο Σάββατο ομάδα αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων», με πρόσχημα τη στέγαση προσφύγων.
 
Από την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει το Εργατικό Κέντρο για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί
Από την πλούσια δραστηριότητα
που αναπτύσσει το Εργατικό Κέντρο
για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί
Οι μάσκες έπεσαν το απόγευμα της Τρίτης, όταν η ομάδα αυτή επιτέθηκε σε συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου και σωματείων του.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο παρέμεινε υποχρεωτικά κλειστό για κάποια χρόνια, εξαιτίας σοβαρών φθορών που είχε υποστεί λόγω παλαιότητας. Προκειμένου το κτίριο αυτό να ξαναπάρει ζωή, τα μέλη των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου, αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να το επισκευάσουν και να το κάνουν λειτουργικό, προσφέροντας το μεράκι και την προσωπική τους εργασία -δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση Σαν….καινούρια η πρόσοψη του κτηρίου του ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (Φώτο).
 

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση του ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ για το παλαιό κτίριο και ερωτήματα προς τους "αλληλέγγυους"

Ενημερώνουμε ότι από σήμερα το απόγευμα το παλαιό κτίριο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου δεν τελεί υπό κατάληψη. 

Η διοίκηση του ΠΕΚ μαζί με μέλη εργατικών σωματείων της Λέσβου, ανέκτησε την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου και παράλληλα παρέχει κάθε βοήθεια και φροντίδα στους πρόσφυγες-μετανάστες που έχουν καταλύσει εκεί.

Ερωτήματα γεννά η στάση των αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων» που είχαν καταλάβει από το πρωί του Σαββάτου το κτίριο:

Πρώτον: Γιατί επέλεξαν να καταλάβουν -για τη στέγαση των προσφύγων και την οργάνωση της αλληλεγγύης σε αυτούς όπως διατείνονται- ένα κτίριο το οποίο όχι μόνο δεν είναι «άδειο» κι αχρησιμοποίητο, αλλά ήδη χρησιμοποιείται, εκτός από τις ανάγκες οργάνωσης των εργατικών αγώνων και για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης του ΠΕΚ προς τους πρόσφυγες; Γιατί προέταξαν την όντως άμεση ανάγκη για στέγαση των προσφύγων ενόψει του χειμώνα ενώ είναι προφανές ότι το κτίριο δεν παρέχει συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαμονής στους φιλοξενούμενους;

Δεύτερον: Γιατί στον χώρο ο οποίος ήταν «κατειλημμένος» με ευθύνη τους σημειώθηκαν τόσες σοβαρές ζημιές μέσα σε μόλις 3 μέρες;

Τρίτον: Γιατί από τη στιγμή που το ΠΕΚ επανήλθε στο κτίριο, αναλαμβάνοντας το ίδιο τη φροντίδα για τους πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται εκεί, δηλώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι, εκείνοι τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και καλούσαν τον κόσμο να στραφεί ενάντια στα μέλη των συνδικάτων;

Σε κάθε περίπτωση το ΠΕΚ δηλώνει ότι θα συνεχίσει σταθερά και με συνέπεια την οργάνωση της πολύμορφης εργατικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν όποιον παίζει παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών και θέτει στο στόχαστρο το ταξικό εργατικό κίνημα.

Πίσω από την εξαγγελία της ΕΕ για κατάργηση των τελών περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία

Έκταση δίνουν αυτές τις μέρες τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι των αστικών πολιτικών κομμάτων, στην πρόσφατη ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της κατάργησης των τελών περιαγωγής στα κινητά τηλέφωνα για όσους επικοινωνούν από και προς το εξωτερικό από τις 15-6-2017. Πρόκειται για το λεγόμενο roaming, δηλαδή τη δυνατότητα τηλεφωνικής σύνδεσης σε ένα δίκτυο, ακόμα κι όταν βγούμε έξω από την εμβέλειά του, συνδεόμενοι σ' ένα διαφορετικό σύστημα άλλης χώρας. Η αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει τα όργανα της ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων από την καπιταλιστική κρίση δεν προσφέρει πια στα αστικά μέσα ευκαιρίες να προπαγανδίσουν τα ανύπαρκτα οφέλη της πολιτικής της ΕΕ για τους εργαζόμενους.
Γι' αυτό και άρπαξαν την ευκαιρία μήπως και «μακιγιάρουν» το αντιλαϊκό πρόσωπο της ΕΕ με την κατάργηση των τελών περιαγωγής, παρουσιάζοντάς το ως «έμπρακτο ενδιαφέρον της ΕΕ για τους πολίτες της». Δεν υποτιμάμε τη σημασία που έχει οποιοδήποτε μέτρο που ελαφρύνει έστω και ελάχιστα την επιδρομή που υφίσταται το λαϊκό εισόδημα. Ωστόσο, ας δούμε τους πραγματικούς λόγους αυτής της κίνησης που η αστική προπαγάνδα κρύβει επιμελώς. 


«Σύννεφα» στην παγκόσμια οικονομία

ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
«Σύννεφα» στην παγκόσμια οικονομία
Σημάδια που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, συνήθως συνδέονται με την εμφάνιση παγκόσμιας ύφεσης, εντοπίζει η έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εκθειάζει η συγκυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη περνά από την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (Στη φωτ. ο γγ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία με τον Αλέξη Τσίπρα)
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εκθειάζει η συγκυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη περνά από την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (Στη φωτ. ο γγ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία με τον Αλέξη Τσίπρα)

«Ανησυχίες» για την εκδήλωση νέου κύκλου καπιταλιστικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του, οι ροές του παγκόσμιου εμπορίου έχουν μειωθεί επικίνδυνα, κοντά σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με την εμφάνιση παγκόσμιας ύφεσης. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχυθεί το 2015 με εξαιρετικά αναιμικό ρυθμό, μόλις 2%, επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει μόνο πέντε φορές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και αυτό συνέπιπτε με περιόδους ύφεσης: 1975, 1982-83, 2001 και 2009.
 Την ίδια ώρα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός συνεχίζει να προχωρά σε διαδοχικές υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, προβλέπονται:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2015 θα διαμορφωθεί σε 2,9%, από 3% που εκτιμούσε το Σεπτέμβρη και 3,7% κατά την αρχική εκτίμηση το Νοέμβρη του 2014. Για το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3% (από 3,6% που ανέμενε προηγουμένως). «Ηδη εφαρμόζονται κινήσεις πολιτικής που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι αδύναμες τάσεις. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν χαμηλότερα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων και επέκταση των επενδύσεων για υποδομές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.