Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Για ενέργεια προς ώφελος του λαού (Του Αποστόλη Δημόπουλου *)

ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η απερχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, που αποδέχονται και όλα τα άλλα κόμματα (πλην ΚΚΕ), προχώρησε  με γρήγορους ρυθμούς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ. Πρόκειται στην ουσία για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, πολύ πριν την κρίση, με σκοπό την πλήρη παράδοση του τομέα παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους.
  Ο ελληνικός λαός και εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αντιπαλέψουν την λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας. Δεν έχει καμία σχέση με τα δικά τους συμφέροντα !

   Οι υποστηριχτές της «απελευθέρωσης της ενέργειας» καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες στο λαό, όταν λένε ότι η απελευθέρωση θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Καμία ανάπτυξη δε θα υπάρξει, αφού τα μονοπώλια θα έρθουν να αγοράσουν έτοιμες υποδομές, το 30 % της παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ, των αντίστοιχων λιγνιτικών κοιτασμάτων και το 30% του πελατολογίου της (αυτό είναι το περίφημο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»). Ακόμα και η όποια προσωρινή ανάκαμψη από την κρίση, θα έρθει να πατήσει στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Οι «νέοι ιδιοκτήτες» που θα έρθουν, θα θέσουν τους δικούς τους όρους για να αγοράσουν, θα εφαρμόσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που εφάρμοσε για χάρη τους η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια.


  Ο λαός πρέπει να κρίνει από την ίδια του την πείρα, αν η απελευθέρωση μέχρι σήμερα, είχε θετικές συνέπειες για την ίδια του τη ζωή. Κάθε φορά που η απελευθέρωση προχωρούσε και ένα βήμα παραπέρα, η τιμή του ρεύματος ολοένα και αυξανόταν και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

   Κριτήριο για τον λαό –και προς την κάλπη της Κυριακής- ,πρέπει  να είναι η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην πολιτική της ΕΕ. Οι επιλογές της κυβέρνησης για την πώληση της ΔΕΗ και συνολικά των στρατηγικών υποδομών της χώρας, δεν επιβάλλονται με το «ζόρι». Ακολουθούν τις επιταγές της ΕΕ, με την οποία όλα τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις, εκτός του ΚΚΕ, συμφωνούν.                      
Δεν μπορεί σήμερα κάποιος «να διεκδικεί» να μην πουληθεί η ΔΕΗ και να συμφωνεί με την ΕΕ, τη συμμαχία δηλαδή εκείνη που φτιάχτηκε ακριβώς για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου των χωρών που την απαρτίζουν. Από αυτήν τη σκοπιά, ο λαός  δεν πρέπει να παραπλανηθεί από δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία μιλάει για ΔΕΗ «υπό δημόσιο έλεγχο», που μπορεί να διασφαλίσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς, από την άλλη όμως είναι ένα ακόμα κόμμα που στρατηγικά συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

    Τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να εκτιμήσουν πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ όταν τασσόταν κατά της ιδιωτικοποίησης και προειδοποιούσε για τις συνέπειες: αυξήσεις στην τιμή της kwh, μείωση προσωπικού, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αύξηση θανατηφόρων ατυχημάτων, σπίτια και νοικοκυριά χωρίς το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ρεύμα.

   Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια και ΔΕΗ κοινωνικοποιημένη σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την Ε.Ε, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.
    Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα φθηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στην Ενέργεια, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων.

    Με την ψήφο µας κάνουµε το ΚΚΕ πιο δυνατό. Γιατί αυτή θα είναι η δύναµη που θα είναι δίπλα στο λαό και µπροστά στον αγώνα για ρεύμα  κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπορεύσιμο είδος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος Τ.Δ.Ε  Ε.ΤΕ ΔΕΗ  ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: