Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Εκδήλωση τιμής για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Δημήτρη Δεδίτση και Στέλιο Στυλιανέλη

Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του ΔΣ Λέσβου, 
Δημήτρη Δεδίτση και Στέλιο Στυλιανέλη
Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, θέση «Γλίστρα» 

Σύντροφε, όπου πας και περπατείς / τη γη μας να πατείς σεμνά και / ν’ αλαφροδιαβαίνεις. Τι είναι ο τόπος μας / όλο νεκρούς σπαρμένος, κάθε πέτρα μας / αιματοβαφτισμένη, κάθε μέτρο γης / κι από ’νας σκοτωμένος, ένας σύντροφος / που ’πεσε πολεμώντας για τη λευτεριά / για του λαού το δίκιο. (Βασίλης Ρώτας)

Tην Κυριακή 10 Αυγούστου το πρωί η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ οργανώνει στην αγροτική θέση «Γλίστρα» εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στις τάξεις του ΔΣΕ λαϊκούς αγωνιστές, Δημήτρη Δεδίτση από τη Μόρια και Στελιο Στυλιανέλη από την Κώμη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο γιορτασμό των 96 χρόνων από την ίδρυση του τιμημένου με ματοβαμμένους αγώνες Κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης, του ΚΚΕ και στην καθιερωμένη πρακτική των τελευταίων χρόνων να αναδεικνύονται ένα - ένα τα επί λεσβιακού εδάφους ιερά θυσιαστήρια του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Έτσι, φέτος κοντά στο Ντάμι της Μπέρδας, στα Αμπριά, στον Αετό, στο Περίτονο, στον Πετρένιο Στύλο (όπου το αναμνηστικό ταμπλό θα τοποθετηθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη για τρίτη φορά, αφού τις δυο προηγούμενες το κατέστρεψαν!!), το Ντάμι της Τσερκέζας, τη Μάχη στη "Μεγάλη Λίμνη" θα προστεθεί και η Γλίστρα. Και έπεται συνέχεια…

Το ιστορικό της μάχης


Πάσχα του 1949. Μια ομάδα τριών ανταρτών, ο Στέλιος Στυλιανέλης, ο Δημήτρης Δεδίτσης και άλλος ένας κατέβηκαν στην Κώμη για να εκτελέσουν μια αποστολή. Στη συνέχεια τράβηξαν για την περιοχή της Αγιάσου, προκειμένου να συνδεθούν με το αντάρτικο τμήμα που λημέριαζε εκεί. Ξημέρωνε η 22η Απρίλη 1949, όταν έφτασαν στην περιοχή «Γλίστρα». Ο ήλιος είχε αρχίσει να ανεβαίνει και αν συνέχιζαν την πορεία τους υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να εντοπιστούν. Προτίμησαν λοιπόν να λουφάξουν σ’ ένα ασβεστοκάμινο που υπήρχε εκεί μέχρι να βραδιάσει. Δυστυχώς όμως είχαν γίνει ήδη αντιληπτοί και σύντομα βρέθηκαν σε ασφυκτικό κλοιό χωροφυλάκων και αποσπασμάτων. Ακολούθησε άνιση μάχη, στην οποία έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι και οι δυο τους. Ο ένας σκοτώθηκε από χειροβομβίδα που έριξαν οι αντίπαλοι μέσα στο ασβεστοκάμινο. Ο άλλος επιχείρησε να διαφύγει, αλλά τον σκότωσαν λίγο παραπέρα. Το Δεδίτση τον έθαψαν έξω από τη Μόρια, κοντά στο σημερινό ελαιοτριβείο Κοκκινοφόρου. Το Στυλιανέλη τον έθαψαν λίγο έξω από την Κώμη στη ρίζα μιας ελιάς. Αργότερα, οι συγγενείς τους φρόντισαν για την ανακομιδή των οστών τους και την τοποθέτησή τους σε κοιμητήριο.
Ο Δημήτρης Δεδίτσης ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ Μόριας και Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Παμφίλων του ΕΑΜ, μαχητής του ΔΣΛ. Ο Στέλιος Στυλιανέλης ή Κοντός, του Σοφοκλή και της Ευαγγελίας ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του. Στέλεχος της ΕΠΟΝ και μαχητής του ΔΣΛ. 

ΚΑΙΓΟΥΝΤΑΙ
Αυτούς που εγώ τραγουδώ δεν έχουν φτερά! / Δεν τους μεθά καμιά φυγή, δεν τους τραβούν τ’ αστέρια, / έχουνε μια ζεστή καρδιά, δυο ροζιασμένα χέρια / κι είναι δεμένοι με τη γη. 
Απ’ της αυγής το χάραγμα, ως του βραδιού τα θάμπη, / μοχθούν για δυο πικρές ελιές και μια μπουκιά ψωμί, / ιδρώνουν κι απ’ τον ίδρο τους ανθοβολούνε οι κάμποι, / καίγουνται κι απ’ τις φλόγες τους φωτίζεται η ζωή. (Φώτης Αγγουλές)

Ο τόπος εκκίνησης για τους Αγιασώτες θα είναι στο σταθμό του λεωφορείου στις 10 το πρωί. Οι ενδιαφερόμενοι από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, στη διασταύρωση Αγιάσου - Πολιχνίτου, αφού μπουν στο δρόμο για το χωριό της Αγιάσου στα 500 μέτρα περίπου στα αριστερά θα υπάρχει ειδική σήμανση πάνω στο δρόμο.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει και πεζοπορία περίπου ενός χιλιομέτρου.

Διαβάστε επίσης:


ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.Σ. ΛΕΣΒΟΥ ▼


Δεν υπάρχουν σχόλια: