Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΛΑ.Σ. στην Μυτιλήνη για τον Καλλικράτη

Ο "Καλλικράτης" σκοτώνει την αυτοδιοίκηση
 
Το πάνελ στην εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
 
Δύο βασικούς στόχους είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Πλατεία Σαπφούς το βράδυ της Τετάρτης.
Ο πρώτος ήταν να καταδείξει τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ο δεύτερος, να καταδειχθεί ο αντιλαϊκός ρόλος, κατά την άποψη της παράταξης, της δημοτικής αρχής Λέσβου και της περιφερειακής αρχής Βορείου Αιγαίου. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Στρατής Κόρακας, και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο, Βαγγέλης Παλαιολόγος.
 
Την ευθύνη του συντονισμού είχε ο Ηρακλής Κουντουρέλλης, ο οποίος εισαγωγικά θύμισε ότι το Κ.Κ.Ε. από την αρχή είχε ταχθεί ενάντια στον «Καλλικράτη», διότι κατά την άποψη του κόμματος, ο νόμος αυτός είναι μέρος της γενικευμένης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα σε όφελος του κεφαλαίου κι έχει δημιουργήσει έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό διοίκησης, δίπλα στην κυβέρνηση, για να εγκλωβίσει το λαό στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, μεταφέροντας τη λαϊκή αγανάκτηση από την κεντρική εξουσία, στα τοπικά όργανα. Ο κ. Κουντουρέλλης επεσήμανε πως το μεγάλο μέγεθος του Δήμου Λέσβου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά το βασικό πρόβλημα πηγάζει από την ουσία του «Καλλικράτη», κι όχι από το χωροταξικό.

«… μεγάλης κλίμακας»

Τόσο ο Στρατής Κόρακας, όσο και ο Βαγγέλης Παλαιολόγος, εξήγησαν ότι η διεύρυνση των διοικητικών ορίων των νέων καλλικράτειων δήμων και περιφερειών έχει δημιουργήσει οικονομίες μεγάλης κλίμακας σε πάρα πολλούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, η κατασκευή των δημόσιων έργων, η καθαριότητα, η ύδρευση κ.ά.. Αποτέλεσμα, να ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στους κλάδους αυτούς. Αντίθετα, αδυνατούν να δραστηριοποιηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκτός των άλλων αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές για να πάρουν μέρους στους διαγωνισμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόρακας στην επένδυση του Ομίλου Iberdrola - Ρόκας, που θέλει να δημιουργήσει ένα δίκτυο 356 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών (διαβάστε επίσης Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ).
Υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης αυτής τάχθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι παρατάξεις Γιακαλή και Βογιατζή, κι απέρριψαν την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποκλειστικά από ένα δημόσιο φορέα ενέργειας, για τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας με ταυτόχρονη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επίσης υπογραμμίσθηκε ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα διαχειρίζονται οι δήμοι ή δημοτικές επιχειρήσεις, όπως είναι η ύδρευση, προκειμένου να δημιουργηθούν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Η άποψη της παράταξης είναι πως πρέπει το νερό να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό και θα πρέπει να παραμείνει υπό κοινωνικό έλεγχο.

Το κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις
Ενιαίοι φορείς

Ακόμη, αναφορές έγιναν για την ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας ακτοπλοΐας και αερομεταφορών, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων.
Εκτενώς αναφέρθηκαν και στη μείωση των πόρων που διατίθενται στους δήμους και τις περιφέρειες για τις λειτουργικές τους ανάγκες, αλλά και στις επενδύσεις. Η μείωση ανέρχεται στο 60% κατά την τελευταία τριετία, παράλληλα όμως συνεχίστηκε η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στις περιφέρειες και τους δήμους.

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., το ανελαστικό κόστος λειτουργίας των δήμων για το 2013 το προσδιορίζουν σε 3,6 δισ. ευρώ. Τα χρήματα ωστόσο που τελικά θα δοθούν, θα είναι γύρω στα 2,2 δισ. ευρώ. Αν όμως αφαιρεθούν οι οριζόντιες δράσεις, όπως προνοιακά επιδόματα και μεταφορά μαθητών, που υπολογίζονται σε ένα δισεκατομμύριο περίπου, τότε μένει 1,2 δισ. ευρώ για λειτουργικά και έργα.

Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις επιπτώσεις του «Καλλικράτη» και τη δράση της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής θα αναλυθούν στους κατοίκους όλης της Λέσβου, σε εξορμήσεις και εκδηλώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Επίσης αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, θα γίνει εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λήμνου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Μύρινα, με θέμα «Τα προβλήματα του νησιού, οι εξελίξεις στην τοπική διοίκηση και οι θέσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης”». Ομιλητής θα είναι ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας.

του Ν. Μανάβη emprosnet.gr


Διαβάστε την ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΡΑΚΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: