Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η δημόσια δασική περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων ως διέξοδος στην κερδοφορία τους κι αυτή τη χρονιά. Γι’ αυτό η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προωθεί την κατάργηση και τη χαλάρωση των όποιων προστατευτικών διατάξεων, την κατάργηση του τεκμήριου κυριότητας υπέρ δημοσίου, που ισχύει σ’ αυτά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
 
Το νησί μας, η Χίος, αποτέλεσε ένα βασικό θύμα αυτών των πολιτικών με την περσινή φωτιά που επί της ουσίας το κατέστρεψε.
 
Με ρυθμό πολυβόλου τους τελευταίους μήνες του 2012 έχουν περάσει διατάξεις με τις οποίες:
 
1.- Καταργήθηκαν οι εγκρίσεις αδειών που έδιναν οι δασικές υπηρεσίες για επεμβάσεις στα δάση, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών επενδύσεων για το κέρδος (ΑΠΕ, Απορρίμματα, τουριστική βιομηχανία κα). Στόχος αυτής της πολιτικής  να καταργηθεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης των δασικών υπηρεσιών στην προστασία των δασών.
2.- Νομιμοποιούνται όλες οι παράνομες εκχερσώσεις δασών μέχρι το 1975 (καταπατώντας και συνταγματικά άρθρα στοιχειώδους προστασίας των δασών), με τραγικές συνέπειες για την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας. Ουσιαστικά ανταμείβονται οι καταπατητές που αλλάζουν χρήση γης.
3.- Καταργείται σταδιακά, κατά περιοχή, ο υπέρ του δημοσίου τεκμήριο κυριότητας που ισχύει στα δάση και παραδίδεται η δημόσια δασική γη ως διέξοδος στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
4.- Παραδόθηκαν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση 11.100 στρέμματα δημόσιας δασικής γης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο όνομα δήθεν της νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου που λειτουργεί εκεί ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επέκταση των ρυθμίσεων αυτών σε όλους τους δρυμούς και τα χιονοδρομικά κέντρα.
5.- Αυξήθηκε από 10% σε 20% το ποσοστό του δάσους που μπορεί να αποδοθεί σε τουριστικές ή άλλες εκμεταλλεύσεις.
6.- Απογυμνώθηκαν οι δημόσιες δασικές υπηρεσίες από αρμοδιότητες και προσωπικό. Ήδη με το σχέδιο οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ που περιλήφθηκε στο κατατεθέν στις 19-3-2012 στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των Υπουργείων, η Γενική Διεύθυνση Δασών συρρικνώνεται κατά σχεδόν 40%, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την «TASK FORCE». Η Δασική Υπηρεσία προσανατολίζεται πλέον χωρίς προσχήματα να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά το κεφάλαιο και τα κέρδη του.
7. Το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις-σήμερα 4500- δασοπυροσβεστών, με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και απαρχαιωμένη (π.χ. οχήματα με άδεια κυκλοφορίας από τη δεκαετία του '70),  η δασική υπηρεσία υποστελεχωμένη έχει αφεθεί στην τύχη της.
 
Στο πλαίσιο της πολιτικής  για τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, εξυπηρετείται το μεγάλο κεφάλαιο να κάνει «πράσινες» μπίζνες είτε στα καμένα, είτε στα άκαυτα δάση. Αυτό υλοποιεί το πρόγραμμα “Ήλιος”, τα αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα, τα βιομηχανικά πάρκα τύπου Ρόκας, ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις και σε εθνικούς δρυμούς.
 
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ, την οποία έχουν συνδιαμορφώσει, και η οποία υποτάσσει τα δάση στην οικονομία της αγοράς, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική κερδοφόρα για το κεφάλαιο δράση.
 
Χρήματα υπάρχουν, όμως σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό, για καμιά κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προτεραιότητα οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των τραπεζιτών, εφοπλιστών και όλων των μεγαλοσχημόνων ντόπιων και ξένων.
 
 Εκτός από τα τεράστια κονδύλια που ποικι­λό­μορφα χρηματοδοτείται το κεφάλαιο, οι δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ που σφαγιάζουν το λαό και  κάθε τυχάρπαστος επιχειρηματίας, θα αρκούσαν και θα περίσσευαν για να καλυ­φθούν τα κενά με τα χρήματα που δαπανώνται για τη στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν και αλλού, για όσα δαπανώνται για Νατοϊκές δαπάνες που μένουν στο απυρόβλητο παρά τις περικοπές από το λαϊκό εισόδημα.
 
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, υποστηρίζει πλαίσιο θέσεων και στόχων πάλης που ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για:
 
  • Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη. Ακύρωση οποιασδήποτε διαδικασίας παραδίδει τα δάση και προστατευμένες περιοχές στις ορέξεις μεγαλοεπενδυτών, ΡΟΚΑΣ-ΙΜΠΕΡΤΡΟΛΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κλπ,  για ανάπτυξη βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων που συνθλίβουν τα βουνά μας και καταστρέφουν τη φυσιογνωμία και τον παραγωγικό ιστό ιδιαίτερα των νησιών μας και της Χίου.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση, το ίδιο και οι μοναστηριακές.
  • Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά δήμο και περιφέρεια - επιχειρησιακά κέντρα.
  • Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό.
  • Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διασπορά πολλαπλάσιων υδατοδεξαμενών σε όλα τα δάση του νησιού, έλεγχος και συντήρηση κρουνών, σχεδιασμός για νέους σε επίκαιρα σημεία, καθώς και νέα πυροφυλάκια με επαρκή επάνδρωση.
  • Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.
  • Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
  • Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στα δάση. Εμπλοκή και του στρατού τους θερινούς μήνες σε αυτή τη διαδικασία.
  • Ενίσχυση της λαϊκής πρωτοβουλίας και εθελοντικής προσφοράς με τρόπο που δεν θα αποτελεί το άλλοθι για τους κυβερνώντες κεντρικούς και τοπικούς στην εγκληματική απραξία και αδιαφορία. Ο εθελοντισμός πρέπει να επικουρεί έναν κεντρικό σχεδιασμό πυροπροστασίας και πυρόσβεσης , δεν αναπληρώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές, λάθη και κενά της πολιτικής εξουσίας, αλλά απαιτεί με τη σειρά του τα αυτονόη
  •  
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
Στο αμέσως επόμενο ΔΣ να μπει θέμα της πυροπραστασίας του νησιού, προσκαλώντας και τους διάφορους πολιτικιούς και μαζικούς φορείς για να παρθούν συγκεκριμένα  μέτρα όπως:
 
 1. Καμία αλλαγή χρήσης γης . Να μετατραπούν σε δημόσια περιουσία η περιουσία ιδιωτικών εκτάσεων σε βουνά και δάση.
2. Να συγκληθεί το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και να τηρηθούν και ελεγχθούν άμεσα τα όσα αποφασιστούν για δασικούς δρόμους, αγροτικούς κρουνούς, δεξαμενές κ.τ.λ.
3. Να ισχύσει η περσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μειώσεις άνω του 50% σε ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό  στα πυρόπληκτα χωριά και σε μαστιχοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και  αγρότες που επλήγησαν με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια. Καμιά φορολογία εισοδήματος τα επόμενα έτη  μέχρι να ανακάμψουν, πάγωμα των δανείων Άγροτικής τράπεζας ή άλλης.
4. Ενοικίαση-πάχτωμα- ιδιωτικών εκτάσεων από το δήμο ή την περιφέρεια για λογαριασμό των πληγέντων κτηνοτρόφων. Δημιουργία λειμώνων  σε κατάλληλες περιοχές για να βόσκουν τα κοπάδια που έχουν πρόβλημα για όσο διάστημα χρειαστεί. Ήδη έμειναν βοσκοί, χωρίς βοσκοτόπι με κινδύνους για το ζωικό τους κεφάλαιο.
5. Συγκεκριμένο σχέδιο αναδασώσεων, ανασχινώσεων σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τους επιστημονικούς φορείς ( Πανεπιστήμιου  Αιγαίου, ΑΠΘ κλπ).
6.Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με μέσα περιφρούρησης και εμπλοκής  του στρατού για περιπολίες σε 24ωρη βάση τις επικίνδυνες μέρες . (δυνατοί άνεμοι) Σε κάθε περίπτωση  ο εθελοντισμός δεν είναι άλλοθι για τους κρατούντες και κολυμβήθρα του Σιλοάμ αλλά  έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης και δεν πρέπει να παραιτείται από το συνολικό κίνημα διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων μας.
7. Επίσπευση των έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας με ένα συγκεκριμένο  σχέδιο, αρχίζοντας από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε καταφέρει την αποπεράτωση των έργων.
8.Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών  σε καμένες  και εναπομείνασες εκτάσεις.
9. Ακύρωση των αποφάσεων για έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη και δασική γη όπως Ρόκας, Ιμπερτόλα, δυνητικά  έργα που αφορούν των Κορακάρη την περιοχή Ρεστά- Κλειδού, που έχουν πολλάκις μπει στο μάτι του κυκλώνα.
10. Να διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δημόσιας περιουσίας.
11. Κάλυψη των  4.300 θέσεων στην πυροσβεστική υπηρεσία με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εποχιακών υπάλλήλων δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων στην Αμανή, Αιγνούσα, και ενίσχυση των υπαρχόντων σε Αρμόλια , Καρδάμυλα. Εκσυγχρονισμό των μέσων και οχημάτων της Πυροσβεστικής. 
12.Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων σε θέματα πυροπροστασίας.
13. Αποψιλώσεις δρόμων και περιο΄χων επικίνδυνων για φωτιά.
14. Κήρυξη περιοχών όπως η Κλειδού, Κορακάρης, Ρεστάς ως προστατευόμενων , ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη μέριμνα γι αυτές.
Τέλος η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διευκρινίζει ότι αυτές οι σκέψεις και προτάσεις, είναι προτάσεις αγώνα για όλο το λαό και όχι απλές προτάσεις που αν μείνουν μόνο μέσα στις αίθουσες του ΔΣ χάνουν κάθε νόημα , όπως έγινε και πολλές άλλες φορές.
Ο λαός είναι εκείνος που μπορεί να τις επιβάλλει και να αλλάξει τη μοίρα του με βάση τη δικής του εξουσία και οικονομία, με ένα δασικό πλούτο κοινωνικοποιημένο , περιουσία του λαού και όχι βορά στις επιθυμίες της ντόπιας και ξένης επενδυτικής ακρίδας.
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Χίου
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΑΜΠΑΖΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΩΣΤΑΛΑ ΚΛΑΙΡΗ
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: