Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΚΕΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΙΚΕΑ»
Συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι
 
Στην προχτεσινή συνέλευση αναδείχτηκε πόσο σημαντική παρακαταθήκη αποτελεί η συσπείρωση στο κλαδικό συνδικάτο
 
Με ψηλά το κεφάλι και συντεταγμένα, πέρασαν χτες το πρωί το κατώφλι της επιχείρησης οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ στο κατάστημα στον Κηφισό. Όπως αποφάσισαν στην προχτεσινή γενική τους συνέλευση, παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, οργανώνουν καλύτερα τη δράση τους και απαντούν με απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η εργοδοσία επιχειρήσει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με απολύσεις.
 
Σημαντική παρακαταθήκη της απεργιακής μάχης που έδωσαν είναι η συσπείρωση στο κλαδικό τους συνδικάτο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αλλά και η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στην επιχείρηση που σε άμεση συνεργασία με το συνδικάτο θα συντονίζει τη δράση των εργαζομένων ενάντια στην επιθετικότητα της εργοδοσίας.
 
Στη συνέλευση, κοινή διαπίστωση των περισσότερων ήταν ότι το επιχειρησιακό σωματείο δεν πήρε μέτρα για την ενημέρωση των εργαζομένων σε όλα τα καταστήματα της επιχείρησης, δε μπήκε μπροστά στην οργάνωση ενιαίου αγώνα, ακόμα και την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων που οι εργαζόμενοι παράτησαν τα πόστα τους και βγήκαν έξω από το κατάστημα. Αντίθετα, όπως πολλοί κατήγγειλαν, έβαζε εμπόδια αναμασώντας επιχειρήματα περί «νόμιμων» και «παράνομων» κινητοποιήσεων.
 
Στον αντίποδα, όσοι εργαζόμενοι μίλησαν ευχαρίστησαν το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, όλα τα σωματεία του κλάδου και άλλων κλάδων που στήριξαν καθοριστικά τον αγώνα τους. Όπως υπογράμμιζαν, αν δεν ήταν εκεί το κλαδικό συνδικάτο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ο αγώνας τους δε θα είχε αυτή την εξέλιξη.
 
«Σπάσαμε το φόβο, η συνέχεια είναι μπροστά»!
 
Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση εργαζόμενης από το κατάστημα «ΙΚΕΑ» στο Αεροδρόμιο που ιδιαίτερα φορτισμένη είπε από το βήμα της συνέλευσης: «Καταρχήν, πρέπει να πω ότι δεν έχω απεργήσει ποτέ σε εργασιακό χώρο», για να συνεχίσει λέγοντας ότι ενημερώθηκε κάποια στιγμή ότι με πρόταση του σωματείου πέρασε στη Θεσσαλονίκη η μείωση μισθών σε ποσοστό 10%.
 
«Τις μέρες της κινητοποίησης έλειπα και δεν έτυχε να γνωρίζω. Έμαθα κάποια στιγμή για τον Κηφισό για κάποιους, μόνο ως γραφικούς μου τους περιέγραψαν, για κάτι κομματικά στελέχη που ήταν έξω από το κατάστημα». Και συνεχίζει, «ακούω στις ειδήσεις, στον 902, όχι από το σωματείο, ότι γίνεται κινητοποίηση, και αυτό είναι λυπηρό. Μπαίνω στο Μετρό για να πάω για δουλειά και σκέφτομαι τι να κάνω; Να υπογράψω; Αν δεν υπογράψω; Φοβήθηκα, έχω δάνεια. Αλλά να σας πω κάτι, υπάρχει και η αξιοπρέπεια. Δε θα υπογράψω, καταλαβαίνω τους συναδέλφους που υπέγραψαν, φοβήθηκαν. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να είμαι στον Κηφισό. Κατέβηκα και πήγα. Σας ευχαριστώ όλους σας για αυτή την τιμή που μου κάνατε».
 
«Ολοι σαν μια γροθιά, σπάσαμε το φόβο, δείξαμε το δρόμο της αξιοπρέπειας. Η συνέχεια είναι μπροστά», τόνισε άλλη εργαζόμενη υπογραμμίζοντας ότι παρά τις προσπάθειές της η εργοδοσία δεν κατάφερε να σπάσει την απεργία. «Απαντάμε, συνέχισε, ότι είμαστε όρθιοι, δε μας ξεφτίλισε κανείς».
 
Την οργή και τις καταγγελίες των εργαζομένων ξεσήκωσε ο αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου ο οποίος, με αντι-ΠΑΜΕ μένος, επέμεινε στη λογική ότι η κινητοποίηση την πρώτη μέρα ήταν «παράνομη» και ότι το σωματείο δε μπορούσε να συναινέσει σε αυτή. Τη στήριξη του αγώνα από το κλαδικό σωματείο, το ΠΑΜΕ και άλλα σωματεία τη χαρακτήρισε «στρατό που έφεραν να καπελώσει την απεργία συναδέλφων». Όταν εργαζόμενη τον ρώτησε, «το θέμα σου είναι το ΠΑΜΕ;», απάντησε «ναι ακριβώς»! Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του σωματείου είχε πει ναι στην υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ με μείωση μισθών.
 
Τη συνέλευση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη και ο Γιάννης Κομνηνός, από την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι και χαιρέτησαν τον αγώνα των εργαζομένων. Υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να συσπειρωθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι στη δράση ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα, να διαφυλάξουν και ενισχύσουν την ενότητά τους και ότι και το σωματείο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα είναι μαζί και δίπλα στον αγώνα τους.
 
 
πηγή: www.rizospastis.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: