Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΠΑΤΡΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ: " ΑΚΡΙΒΟΙ " ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ " ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ "

Απολύσεις και μη καταβολή αποζημιώσεων
Σε Πάτρα και Μυτιλήνη
Οι απολύσεις, η μη καταβολή δεδουλευμένων και η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας συνεχίζονται στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Οι εργοδότες «αλωνίζουν» ανενόχλητοι κλείνοντας και ανοίγοντας έντυπα, οδηγώντας δεκάδες εργαζόμενους στο δρόμο της ανεργίας.

Τελευταίο «κρούσμα» εργοδοτικής αυθαιρεσίας δύο απολύσεις δημοσιογράφων από τον τηλεοπτικό σταθμό «Tele Time» Πάτρας, ενώ συνεχίζεται η «ομηρία» των εργαζομένων στα «Αιολικά Νέα» και τα «Κυριακάτικα Αιολικά» Μυτιλήνης.

Συγκεκριμένα, από τον τηλεοπτικό σταθμό «Tele Time» Πάτρας, ιδιοκτησίας Βίκτορα Ρέστη, απολύθηκαν οι δημοσιογράφοι Μ. Μπαϊρακτάρης και Α. Κωνσταντίνου, επειδή θεωρούνταν «ακριβοί» για τον τηλεοπτικό σταθμό. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ σημειώνει ότι η απομάκρυνσή τους, στο όνομα περικοπών όπως τους ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε διότι, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, οι αποδοχές τους ήταν «υψηλές»! «Ο ιδιοκτήτης του σταθμού Β. Ρέστης, σε μια περίοδο που το «Tele Time», χάρη στην ευσυνειδησία, στη συνέπεια και στην εργατικότητα του συνόλου του προσωπικού, αναβαθμίζεται ειδησεογραφικά και αποκτά πληρότητα προγράμματος, επιλέγει ν' ακυρώσει αυτή την προσπάθεια και να επαναφέρει το κανάλι σε ζοφερές εποχές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σχετική ανακοίνωση έχει δημοσιεύσει και η Γραμματεία Πάτρας του Π.Α.ΜΕ την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Από την άλλη πλευρά, ένα μήνα και πλέον μετά την αναστολή λειτουργίας των εφημερίδων «Αιολικά Νέα» και «Κυριακάτικη Αιολικά», και ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, η εργοδότρια εταιρεία «Αιολικές Εκδόσεις - Γ. Κονδυλούδης», προχώρησε σε απολύσεις χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων.
Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ), οι λόγοι που προβάλλει ο εργοδότης για να απολύσει είναι λόγοι εκδίκησης, γιατί διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Έτσι, όταν εργαζόμενη προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να αμείβεται με την ειδικότητα την οποία ασκεί ο εργοδότης αναφέρει ότι «με αφορμή την ως άνω καταγγελία σας, στην οποία προχωρήσατε από κοινού με άλλες εργαζόμενες αποφασίσαμε την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας», ενώ σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους με το εξώδικο της απόλυσής τους καταλογίζει ως λόγο την αλληλεγγύη που επέδειξαν στις συναδέλφους τους.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ, επικαλείται ακόμη ως λόγους απόλυσης «ιδεολογικές αγκυλώσεις» (!!!) ορισμένων εργαζομένων.

Παράλληλα, ο εργοδότης αρνείται να καταβάλλει τις αποζημιώσεις στους απολυμένους θεωρώντας πως οι απολύσεις των εργαζομένων έγιναν «με δική τους υπαιτιότητα». «Η μη καταβολή των αποζημιώσεων οδηγεί τους απολυμένους σε υπέρογκους δανεισμούς για να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές ανάγκες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των απολυμένων με κάθε μέσο μέχρι και την τελική δικαίωσή τους.

"Ριζοσπάστης", 13/4/2010

....




Δεν υπάρχουν σχόλια: