Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Το Σαβατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το διήμερο ταξίδι από τη Λέσβο προς Άη-Στράτη μέσω Σιγρίου με σκοπό την πραγματοποίηση εκδηλώσεων απότισης φόρου τιμής στους πολιτικούς εξόριστους του νησιού.
Από πολλά χωριά του νησιού μας αντάμωσαν φίλοι της Αντίστασης, στις 5.30 το πρωί στο Σίγρι και από εκεί ταξίδεψαν για Άη-Στράτη... ένα ταξίδι στην Ιστορία.

Μετά από 2.5 ώρες έφτασαν στο λιμάνι του Άη-Στράτη όπου τους περίμεναν οι συναγωνιστές Άη-Στρατήτες Ελισσάβετ Ζέρβα και Αντώνης Ρακόπουλος, οι οποίοι μαζί με την Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Αντωνία Καιρού προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες να βρουν καταλύματα λόγω του ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Ευστρατίου απουσίαζε...

Το απόγευμα του Σαββάτου ανέβηκαν οι ταξιδιώτες στο λόφο του Αγίου Μηνά όπου θα γινόταν οι εκδηλώσεις για τους εξόριστους Κομμουνιστές που πέθαναν απ΄τη πείνα και τις κακουχίες.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία του Θανάση Καλογερογιάννη γραμματέα του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λέσβου, ο οποίος εν συντομία αναφέρθηκε στο Ιστορικό των εκτοπίσεων των κομμουνιστών στο νησί του Άη-Στράτη από το 1929 μέχρι το 1963.

Η Κεντρική ομιλία έγινε από τον αντιπρόεδρο του παραρτήματος Μιχάλη Αψόκαρδο. Στη συνέχεια ο επιζών εξόριστος Άη-Στρατήτης Αντώνης Ρακόπουλος απ΄το λόφο του Αγίου Μηνά μας έδωσε μια εικόνα πως είχε οργανωθεί το στρατόπεδο του Άη-Στράτη και πως ήταν η ζωή των κρατούμενων. Έδειξε ποιες ήταν οι τοπωνυμίες που αναφέρονται στις αφηγήσεις (π.χ. Λεωφόρος Μπολσεβίκων, βράχος Λένιν, Σαχάρα, Τουλούμπα κ.α.) καθώς και το Σανατόριο, το θέατρο που έφτιαξαν οι εξόριστοι και οι περιοχές που δούλευαν για να επιβιώσουν.

Η τελετή συνεχίστηκε με ομιλία από το μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Στρατή Αντώνα. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών από πλευράς του παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μανταμάδου Λέσβου, της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, της ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) Λέσβου και στη συνέχεια με το τραγούδι "Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς".

Την επόμενη μέρα περπάτησαν στους χώρους που περιγράφηκαν από τον Αντώνη Ρακόπουλο, ο οποίος τα τελευταία 7 χρόνια ζει μόνιμα στον Αγ. Ευστράτιο. Ήταν ένα ταξίδι που έφερνε στην σκέψη τα πέτρινα χρόνια της εξορίας των συντρόφων μας...

Μοναδική παραφωνία ήταν η στάση του προέδρου της Κοινόητας, Χ. Μακρή ο οποίος επέλεξε να... αποδράσει απ΄το νησί τις μέρες άφιξης των προσκυνητών και να αρνηθεί κάθε είδους παραχώρησης κάποιας αίθουσας για να διανυκτερεύσουν κάποιοι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επιπλέον δεν βοήθησε να εξασφαλιστούν τα τεχνικά μέσα κάποιου ντοκιμαντέρ που αφορούσε τη δράση του ΔΣΕ με αποτέλεσμα η εκδήλωση αυτή που θα γινόταν στην πλατεία του χωριού να ματαιωθεί.

Οι ταξιδιώτες αποχώρησαν το βράδυ της Κυριακής για Σίγρι κουβαλώντας τις αναμνήσεις και την υπόσχεση της επανόδου του χρόνου με καινούργιους φίλους που θέλουν να μάθουν πολλά γύρω απ΄τη ζωή των εξόριστων αγωνιστών.

Σχετικά:

Αϊ - Στράτης: Τόπος εξορίας και μνήμης
Το νησί των πολιτικών εξορίστων

....


Δεν υπάρχουν σχόλια: