Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Το σημερινό «ΟΧΙ» των Ιρλανδών είναι ένα μάθημα δημοκρατίας για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο!
Ένα «ΟΧΙ» στην επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας, που αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική «όαση» στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής δεξιάς και κεντρο«αριστεράς» να περάσουν μέσα από μια «συνθήκη» (παλιότερα την ονόμασαν ευρώ-σύνταγμα) ότι περισσότερο συντηρητικό για τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις κατακτήσεις τους.

Το «ΟΧΙ» των Ιρλανδών είναι ένα ηχηρό χαστούκι σε ηγέτες και κοινοβούλια που αψήφησαν λαούς και επέβαλαν με δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες τη δική τους σύνεση στη συνθήκη της Λισαβόνας. Μια συνθήκη που αναφέρεται σε αρχές αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, ελευθεριών, δικαιοσύνης και δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα νομιμοποιεί την ελεύθερη οικονομία της αγοράς και ενισχύει την εξουσία των πολιτικό-οικονομικών εξουσιών.
Ο ευρωπαίος πολίτης παραπλανήθηκε, δεν του επέτρεψαν να μάθει και να γνωρίσει τη σημαίνει «συνθήκη της Λισαβόνας» -όπως συνέβη και με το ευρώ-σύνταγμα-, αποφασίζοντας γι’ αυτόν μέσα από κοινοβούλια με πολιτική ταύτιση δεξιάς και κεντρο-αριστεράς. Ο ευρωπαίος πολίτης δεν μπόρεσε να απευθύνει στους ηγέτες του και τα κοινοβούλια μια απλή ερώτηση: πως μπορεί να συνυπάρξει η Ευρώπη της προόδου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη θεμελιώδη αρχή της συνθήκης της Λισαβόνας, που είναι η θεοποίηση της αγοράς;

Σ’ αυτή την Ενωμένη Ευρώπη το «ΟΧΙ» των Ιρλανδών έσωσε την τιμή της ευρωπαϊκής αριστεράς και είναι το ΟΧΙ των εργαζομένων όλης της ηπείρου. Το «ΟΧΙ» των Ιρλανδών είναι η απάντηση της ιστορίας, των δημοκρατικών παραδόσεων και των λαϊκών αγώνων των ευρωπαϊκών λαών. Το «ΟΧΙ» των Ιρλανδών είναι δημοκρατικό μάθημα για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ιρλανδία, οι Λαοί είναι υπόχρεοι στη δική σας αντίσταση!

Νίκος Κλειτσίκας, 13/06/2008
sibilla.blogspot.com
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: