Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΝΔΟΥΡΑ

Την αντιδικτατορική αντίσταση του λαού της Ονδούρας ενάντια στο πραξικόπημα χαιρετίζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-'74 (ΣΦΕΑ 1967-'74). Σε αυτή σημειώνει:
«Κοντά τρεις μήνες οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της Ονδούρας, με συνεχείς κινητοποιήσεις, παρά τα σκληρά μέτρα βίας και καταστολής σε βάρος τους, αντιστέκονται στο πραξικόπημα, διεκδικώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας και το δικαίωμα τους να καθορίζουν οι ίδιοι τη διακυβέρνηση και την πολιτική στη χώρα τους. Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς των πραξικοπηματιών, πως κίνητρό τους ήταν η προστασία της συνταγματικής νομιμότητας.

Διαθέτουμε γνώση και μνήμη. Δεν είναι τυχαίο πως το πραξικόπημα συνέπεσε με τα στρατιωτικά γυμνάσια του Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή, με την απόφασή τους για εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία, με τις απειλές και τις ίντριγκες ενάντια στην Κούβα, στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία και άλλες χώρες της περιοχής.
Πρόκειται για την προσπάθεια του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και των αντιδραστικών δυνάμεων των χωρών να ανακόψουν το δρόμο των λαών και των κρατών, που παλεύουν για το διώξιμο των αμερικανικών βάσεων και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, για Εθνική Ανεξαρτησία.


Εμείς τα μέλη του Συνδέσμου, που περισσότερο από κάθε άλλον γνωρίζουμε τι θα πει δικτατορία, που γνωρίζουμε πολύ καλά τις επιπτώσεις της, απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία των πραξικοπηματιών, την άμεση επιστροφή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου, την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων
».


..


Δεν υπάρχουν σχόλια: