Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΠΑΓΑΝΗ

«Ένα δωμάτιο στεγάζει περισσότερες από 150 γυναίκες και 50 βρέφη, πολλά από τα οποία πάσχουν από ασθένειες που οφείλονται στο συνωστισμό και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής του κέντρου»...
"Απαράδεκτη κατάσταση" δήλωσαν οι Επιθεωρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες (UNHCR), μετά από την επίσκεψή τους στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Παγανή της Λέσβου.

... περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 200 ασυνόδευτα παιδιά, στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν, κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στην Παγανή της Λέσβου.

Η συνέχεια εδώ: UNHCR alarmed by detention of unaccompanied children in Lesvos, Greece

Ξεχείλισε η οργή για την άθλια ζωή τους

Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή σχετικά με Κέντρα κράτησης μεταναστών στη Παγανή Λέσβου
21/08/09, Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Παγανής Λέσβου, σε κτήρια που ήταν παλιά αποθήκες, στοιβάζονται 930 περίπου μετανάστες, μεταξύ τους 160 ανήλικοι. Οι χώροι στο κέντρο, χωρητικότητας 250-300 ατόμων, έχουν γεμίσει ασφυκτικά το τελευταίο διάστημα και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Ιδιαίτερα για τους ανήλικους μετανάστες-πρόσφυγες που κρατούνται 160 άτομα σε έναν μόνο θάλαμο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι εδώ και μέρες διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας.
Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχει η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν με την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Γεγονός είναι ότι από κοινού Ε.Ε. και ΗΠΑ ευθύνονται για τη διαμόρφωση των παραγόντων που προκαλούν το μεγάλο μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα προς τη χώρα μας και την Ε.Ε. (εισβολή και κατοχή ευρωνατοϊκών δυνάμεων στο Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.α.). Επίσης είναι γνωστό ότι οι συμφωνίες και Κανονισμοί της ΕΕ που έχουν προσυπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις (Σένγκεν, Δουβλίνο, Γιούροντακ) έχουν εγκλωβίσει τους μετανάστες - πρόσφυγες στην Ελλάδα, στερώντας τους το δικαίωμα να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο κράτησης Παγανής Λέσβου;
- Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες, επαρκείς και ανθρώπινες δημόσιες υποδομές φιλοξενίας, που θα διαθέτουν το αναγκαίο ειδικευμένο προσωπικό και όπου θα παρέχεται δωρεάν και από δημόσιους φορείς σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν διερμηνεία και νομική αρωγή για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.
- Ιδιαίτερα για τους ανήλικους πρόσφυγες θα πάρει μέτρα ώστε να γίνεται ενδελεχής έρευνα για την ανεύρεση συγγενικού - υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο κράτος μέλος της ΕΕ που επιθυμούν να πάνε, να τους χορηγούνται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά τους.
- Να δίνονται νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, για εκείνα τα παιδιά που θα παραμείνουν στη χώρα μας.
- Να δημιουργηθούν δημόσιες, σύγχρονες δομές φιλοξενίας για μακροβιότερη παραμο­νή των ανηλίκων που θα παραμείνουν στη χώρα μας και να εξασφαλισθεί η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Οι βουλευτές
Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου, Αντώνης Σκυλλάκος, Σπύρος Χαλβατζής


....

Δεν υπάρχουν σχόλια: