Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣ ΛΕΣΒΟΥ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σε συνεργασία με τις ΚΟΒ Αγιάσου και Ευεργέτουλα διοργανώνει τη Κυριακή 2 Αυγούστου 2009 και ώρα 10.30 π.μ. στο νεκροταφείο Ιππείου, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ για τους σκοτωμένους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου (Δ.Σ.Λ.) την πρωτοχρονιά του 1949 στο Ντάμι της Τσερκέζας.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης και πολιτικής παρέμβασης, που έχει ξεκινήσει και μάλιστα συμπίπτει με την επέτειο των 60χρονων του Δ.Σ. σε μια σειρά από ιστορικούς τόπους, με την δημοσίευση βιογραφικών των αγωνιστών στην εφημερίδα Νέο Εμπρός.

Της εκδήλωσης, θα προηγηθεί η εκταφή των νεκρών, που είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο Ιππείου. Η εκταφή θα γίνει από μέλη των ΚΟΒ Αγιάσου και Ευεργέτουλα με την βοήθεια του Δήμου Ευεργέτουλα. Οι σκοτωμένοι αντάρτες του Δ.Σ. Λέσβου κατά αλφαβητική σειρά είναι:

1. Καζάκος Σταύρος από Πηγή
2. Καλαντζής Βασίλειος από Αγιάσο
3. Παπαδέλης Βασίλης ή Χάρος από Πηγή
4. Πηγάσης ή Καμπούρης Κων/νος από Ασώματο
5. Τσουκαρέλλης Στρατής από Αγιάσο



Μετά την εκδήλωση τα οστά με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθούν στην Αγιάσο για να παραμείνουν προσωρινά στα γραφεία της ΚΟΒ Αγιάσου, στην πάνω είσοδο του χωριού (περιοχή Καμπούδι), όπου και θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υποδοχής από τους κατοίκους της Αγιάσου.

«Όταν έγινε η ανατίναξη στο ντάμι της Τσερκέζας (σ.σ Πρωτοχρονιά 1949), εγώ ήμουν σε αποστολή εδώ στη Μυτιλήνη με το Μιχάλη το Λιαρούτσο και το Θανάση το Νικοδήμο. Πήραμε γράμμα από τον Πασχαλιά την ίδια βραδιά (Πως το έγραψε αλήθεια, αυτός ο άνθρωπος; Είχε σχεδόν τυφλωθεί από την έκρηξη!), όπου έλεγε ότι έχουν ανάγκη από οποιοδήποτε φάρμακο. Μαζέψαμε ό,τι μπορέσαμε από φίλους στη Μυτιλήνη, που με αυτοθυσία μας βοήθησαν, γιατί παρακολουθούνταν τα σπίτια, τα φαρμακεία, τα πάντα. Και τους τα πήγαμε στη Λάρσο».

Μια χαρακτηριστική ανάμνηση του Γ. Σκούφου

...

1 σχόλιο:

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ είπε...

Χίλια μπράβο !!!!