Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΑΛΛΟΙ ΣΒΗΝΟΥΝ ΛΑΜΠΕΣ & ΑΛΛΟΙ "ΦΩΤΙΖΟΥΝ" ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Εμπλοκή της εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε», συμφερόντων του προέδρου της Λυρικής Σκηνής, κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου, σε νέο οικολογικό έγκλημα στο ψηλότερο βουνό της Νότιας Ελλάδας, την Γκιώνα.

Τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν, στις 27 Μαρτίου 2009, ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, κυρίους Γιώργο Σουφλιά και Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα την «Καταστροφή προστατευόμενων δασών στη Γκιώνα από τα μεταλλεία βωξίτη της εταιρείας S&B στη Φωκίδα».

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, κύριοι Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής, αφού επικαλούνται τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Άμφισσας εις βάρος της εταιρείας που αφορούν σε υποβάθμιση και αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος καθώς και σε εξορυκτική δραστηριότητα σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για την προστασία της Γκιώνας «από τις επιφανειακές εξορύξεις βωξίτη ως προστατευόμενης περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000, καθώς και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών».

Επίσης, ζητούνται διευκρινήσεις «αν γίνονται και με ποια αποτελέσματα επιτόπιοι έλεγχοι στις εκμεταλλεύσεις της εταιρείας όσον αφορά την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των εκμεταλλεύσεων και την αποκατάσταση του τοπίου ιδιαίτερα όσον αφορά στις βαθμίδες των επιφανειακών εκσκαφών».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αν πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος έλεγχος για τον βαθμό αποληψιμότητας των υπόγειων κυρίως κοιτασμάτων βωξίτη «ώστε να μην γίνεται επιλεκτική (ληστρική) εκμετάλλευση του βωξίτη από τους μεγαλοεργολάβους στους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου».

πληροφορίες από "Πρώτο Θέμα", 06/04/2009

Τελικά η Γκιώνα έχει "ψωμί"... άλλωστε πως εξηγείται ότι πριν από λίγες μέρες, κάποιοι "οικολόγοι" είχαν κάψει το σπίτι ενός από τα μέλη της "Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας"...

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: