Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, σε συζήτηση για τα προβλήματα των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

H ακρίβεια των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθιστά απαγορευτική την επικοινωνία των νησιωτών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των νησιών και προσθέτει ένα ακόμα βάρος κοντά στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της χώρας μας, τόνισε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην υποεπιτροπή της Βουλής, η οποία ασχολείται με τα προβλήματα των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Την υποεπιτροπή ενημέρωσε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος ανέπτυξε τη θέση του για το «ισοδύναμο μεταφορικό» που προωθεί η κυβέρνηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Με βάση αυτήν τη θέση, όπως επιδοτούνται από το κράτος οι χερσαίες συγκοινωνίες (π.χ., οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας), το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Σχολιάζοντας τη θέση αυτή, ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι το ΚΚΕ θέλει φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά όχι την επιδότηση των εφοπλιστών, οι οποίοι ήδη έχουν ενθυλακώσει τεράστια ποσά μέσα από τις κατά καιρούς ενισχύσεις, ούτε μέσα από τη λογική των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που στην ουσία και πάλι επιδοτούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Για εμάς, είπε, τα πλοία πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και να υπηρετούν τους κατοίκους των νησιών, αλλά και όσους μετακινούνται προς τα νησιά.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: