Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΣΟΝ ΓΚΑΡΛΑΝΤ

Του Αντώνη Βλαστάρη *
Ξανά στις Ιρλανδικές φυλακές ο αγωνιστής της Ιρλανδίας Seán Garland. Η είδηση, στις αρχές Φλεβάρη 2009, για τη νέα τρομοκρατική δίωξη σε βάρος του συντρόφου Seán Garland, μας ξάφνιασε. Ήταν κάτι που δεν περιμέναμε γιατί δεν πιστεύαμε ότι οι ιρλανδικές αρχές θα τολμούσαν να ξανασυλλάβουν με βάση τις αστείες - αστήρικτες και χαλκευμένες κατηγορίες των ΗΠΑ, ότι ο Γκάρλαντ συμμετείχε σε «συνωμοσία» για υπόσκαψη του αμερικανικού δολαρίου.


Ο Σ. Γκάρλαντ πρόεδρος του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας, πιάστηκε το 2005 από τις διωκτικές αρχές της Ιρλανδίας με χαλκευμένες κατηγορίες του Τζ. Ου. Μπους ότι συμμετείχε σε «κομμουνιστική συνομωσία για υπόσκαψη του αμερικανικού δολαρίου».
Οι ΗΠΑ, μετά την σύλληψη του, απαίτησαν την έκδοση του για να δικαστεί στις ΗΠΑ, όμως η παγκόσμια κατακραυγή που ξεσηκώθηκε σε όλο τον κόσμο ανάγκασε τις αρχές της Ιρλανδίας να τον ελευθερώσουν.

Φαίνεται όμως ότι οι ΗΠΑ δεν… συγχώρησαν την τότε υποχώρηση της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας και συνέχισαν ανεπίσημα τις πιέσεις για νέα σύλληψη και έκδοση του Γκάρλαντ στις ΗΠΑ και βέβαια οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν και στηρίζονται στην ισχύ δύο σημαντικών παραγόντων:
α) στην «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της ΕΕ και
β) στις συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ για δικαστική αρωγή και έκδοση «υπόπτων» στην υπερδύναμη.


Και η Ιρλανδία τελικά υποχώρησε στις πιέσεις των ΗΠΑ για τη σύλληψη του Σ. Γκάρλαντ και μετέπειτα την έκδοση του στις ΗΠΑ, έτσι στις 30 Γενάρη μετά την έξοδο του Γκάρλαντ από τα γραφεία του κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν τον αγωνιστή.
Ο Σον Γκάρλαντ, 74 χρονών σήμερα, δεν είναι Πρόεδρος του
Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας αλλά παραμένει μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του και μάχιμος αγωνιστής στις επάλξεις του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού του.

Την νέα τρομοκρατική δίωξη του συντρόφου άμεσα κατήγγειλε το ΚΚΕ με
ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Απ΄ όσο γνωρίζουμε κανένα άλλο κόμμα δεν βγήκε να καταγγείλει την νέα δίωξη του συντρόφου μας και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή του.
Το Κόμμα Εργατών της Ιρλανδίας καταγγέλλει την νέα πολιτική δίωξη σε βάρος του ηγετικού του στελέχους και
καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να απαντήσουν.

Εμείς προσθέτουμε και τη δική μας φωνή διαμαρτυρίας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου Σον Γκάρλαντ από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας και βέβαια την απόρριψη του τελεσίγραφου των ΗΠΑ για έκδοση.
Έχουν χρέος όλοι οι μαζικοί φορείς του Νομού Λέσβου με ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς την Ιρλανδία και την ΕΕ να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του αντιιμπεριαλιστή Σ. Γκάρλαντ.
«ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΟΝ ΓΚΑΡΛΑΝΤ» (!!!)
............................................
* Ο Αντώνης Βλαστάρης, εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Συνεργάζεται με την εφημερίδα «Νέο Εμπρός» της Λέσβου. Στην αρθρογραφία του ασχολείται με θέματα Παιδείας - λόγω ιδιότητας -, αλλά και με άλλα θέματα, όπως εσωτερικά, διεθνή και οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: