Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΦΛΕΒΑΡΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ

Οι μαχητές, οι μαχήτριες και τα στελέχη του Δ.Σ.Ε. μας άφησαν πλούσια παρακαταθήκη αξιών, ιδανικών και σκοπών. Να αγωνιζόμαστε και να μην υποχωρούμε μπροστά στις δυσκολίες.

Κάθε μήνα, από αυτό το "ιντερνετικό βήμα", θα σας παρουσιάζουμε επιγραμματικά τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της τρίχρονης εποποιίας του Δ.Σ.Ε.

1947
13 Φλεβάρη: Δυνάμεις ανταρτών μπαίνουν στη Σπάρτη και λευτερώνουν 176 φυλακισμένους
20 Φλεβάρη: Το Πρωτοδικείο Αθηνών βγάζει απόφαση διάλυσης της Ε.Π.Ο.Ν.

1948
5 Φλεβάρη: Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης διεισδύουν στην Πάρνηθα και στην περιοχή της σε απόσταση 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
9 Φλεβάρη: Τμήματα του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας διεισδύουν στην περιοχή έξω από την Θεσσαλονίκη και ρίχνουν 150 βλήματα στο κένρο της πόλης.
10 Φλεβάρη: Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης μπήκαν στο Νεοχώρι και Λεύκτρα Θηβών. 30 νέοι και νέες κατατάχθηκαν στο Δ.Σ.Ε.
12 Φλεβάρη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. Αν. Μακεδονίας-Θράκης έδωσαν μάχη στον Κιρκά Αλεξανδρούπολης. 40 πατριώτες προσχώρησαν στο Δ.Σ.Ε.
14 Φλεβάρη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπήκαν στη Μικρή Πολιάνα, το Μαυρομάτι και τη Χιμαίρα στο θεσσαλικό κάμπο. 85 νέοι μαχητές κατατάχθηκαν στο Δ.Σ.Ε.
26 Φλεβάρη: Ύστερα από σκληρές μάχες και με σωστό στρατηγικό σχέδιο, το Αρχηγείο Ηπείρου αντιμετωπίζει νικηφόρα, εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού με μεγάλες δυνάμεις, στη Μουργκάνα. Οι Αμερικανοί στέλνουν στην Ελλάδα αξιωματικούς που διοικούν ουσιαστικά τις μονάδες του κυβερνητικού στρατού.
26 Φλεβάρη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. χτύπησαν λόχο εθνοφρουράς στο χωριό Βορδώνια Λακωνίας.
27 Φλεβάρη: Μαχητές του Δ.Σ.Ε. Πελοποννήσου μπήκαν στα Καλύβια Κορινθίας.

Φλεβάρης 1948: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στο Γύθειο, στην Καλαμάτα και στο Αίγιο.


1949
2 Φλεβάρη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στα Τρίκαλα.
10 Φλεβάρη: Απόφαση του Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. για τις επιχειρήσεις του Δ.Σ.Ε. στην Έδεσσα, Αρδέα, Νάουσα.
12 Φλεβάρη: Αρχίζει η μάχη της Φλώρινας.
14 Φλεβάρη: Στην περιοχή Καλαβρύτων μάχη με διλοχία του κυβερνητικού στρατού έληξε με σαρωτική νίκη του Δ.Σ.Ε.
17 Φλεβάρη: Καταρρίφθηκε αεροπλάνο κοντά στη Φλώρινα που βομβάρδιζε και πυροβολούσε άμαχο πληθυσμό. Πιλότοι ο Άγγλος αντισυνταγματάρχης Γκούντ, και ο Αμερικανός Ουίλιαμ Βαντνέρ.
20 Φλεβάρη: Καταλήφθηκε η Πάργα της Ηπείρου. 35 νέοι και νέες κατατάχθηκαν στο Δ.Σ.Ε.

Φλεβάρης 1949: Διείσδυση της 3ης Μεραρχίας του Δ.Σ.Ε. Πελοποννήσου στα μετόπισθεν του κυβερνητικού στρατού, που κράτησε ως τον Απρίλιο. Διεξήχθησαν την περίοδο αυτή σκληρές μάχες, πολλές φορές σώμα με σώμα. Ο κυβερνητικός στρατός κατόρθωσε τελικά να συντρίψει τμήματα του Μωριά και να αποσύρει έτσι 70 χιλιάδες άνδρες για τις επιθετικές του επιχειρήσεις στη Στερεά Ελλάδα.

Μάχες μικρές και μεγάλες που έδωσαν τα τμήματα του Δ.Σ.Ε. το Φλεβάρη του 1949: 169
Στρατολογία στο Δ.Σ.Ε.: 877

πηγή: Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Ημερολόγιο 2009

επόμενο: Μάρτης

....

Δεν υπάρχουν σχόλια: