Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ "ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ" ΛΕΕΙ Η ΛΗΜΝΟΣ



ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ



Διαλύεται η Ιστορία της αλιείας



Ένα ιστορικό αλιευτικό σκάφος της Λήμνου "ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ", οδηγείται στη διάλυση με κοινοτική επιδότηση, ως αποτέλεσμα της ευρωπολιτικής συρρίκνωσης του αριθμού των μικρών και μεσαίων σκαφών.



Ο ιδιοκτήτης του ιστορικού σκάφους έχει υποβάλλει αίτηση απόσυρσης και τεμαχισμού του σκάφους προκειμένου να λάβει την επιδότηση που αντιστοιχεί με βάση το πρόγραμμα απόσυρσης αλιευτικών σκαφών.

Το καΐκι, "βούτηξε" για πρώτη φορά στα νερά της Λήμνου, στις 04 Απριλίου 1947 και αποτελεί την ζωντανή ιστορία της αλιείας του νησιού. Εδώ και 60 χρόνια βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Μύρινας, χωρίς κανείς να έχει ενδιαφερθεί για την πολιτιστική αξιοποίησή του.



Για το θέμα αυτό η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση τονίζοντας ότι η παραδοσιακή αλιεία του νησιού δέχεται ένα ακόμα πλήγμα.



Η διάλυση του ιστορικού αλιευτικού σκάφους "ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ" είναι αποτέλεσμα της αντι-αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ που με ευλάβεια εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται το υποκριτικό ενδιαφέρον του κ. Σηφουνάκη και σημειώνεται πως η εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ έχει ως αποτέλεσμα:



1. Τη βαθμιαία μείωση των μικρών και μικρομεσαίων σκαφών, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός περιορισμένου αριθμού μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα λυμαίνονται τον ενάλιο πλούτο, εκμεταλλευόμενες το κενό που άφησαν οι εκδιωχθέντες ψαράδες.



2. Την περαιτέρω ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραχωρήσεις μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων στις ορέξεις του κεφαλαίου, με ό,τι αρνητικές συνέπειες σημαίνει αυτό.



Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ καλεί τους ψαράδες του νησιού να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό κίνημα, μέσα από τους συλλογικούς φορείς και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς για να ανατραπεί η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και παράλληλα να διεκδικήσουν συγκεκριμένα αιτήματα για την επιβίωσή τους.

..



Δεν υπάρχουν σχόλια: