Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

ΑΜΠΕΛΙΑ ΓΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΑ


Να ξεριζώσουν τ' αμπέλια τους εξωθούνται μαζικά οι αμπελουργοί εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, καθώς και της πολιτικής της κυβέρνησης.
Οι τιμές δε λένε να δούνε χαΐρι, οι εισαγωγές δίνουν και παίρνουν και ο νέος κανονισμός της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου προσφέρει δελεαστικά κίνητρα για την οριστική εγκατάλειψη της αμπελουργίας.
Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εκρίζωση και όπως εκτιμάται μέχρι τις 5 του Σεπτέμβρη που λήγει η προθεσμία, ο αριθμός των αιτήσεων θα φτάσει σε μεγάλα ύψη. Μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί, προτιμούν να πάρουν από 756 μέχρι 1.476 ευρώ το στρέμμα αποζημίωση για το ξερίζωμα, συν 35 ευρώ ενιαία ενίσχυση μέχρι το 2013.

Αλλωστε, τα μέχρι τώρα δεδομένα λένε πως η κυβέρνηση θέλει να επιδοτηθούν τα μισά καλλιεργούμενα στρέμματα (300.000) και να πεταχτούν εκτός επιδότησης οι μικροί παραγωγοί. Για τα μισά στρέμματα, το ποσό που έχει οριστεί για την ενιαία ενίσχυση, με βάση τα κοινοτικά χρήματα βγάζει μόλις 43 ευρώ το στρέμμα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, που συνδιαμορφώνουν πολυεθνικές, ΕΕ και κυβέρνηση, δε σώζεται η αμπελουργία, ό,τι και να λένε μερικοί μερικοί.

"Ρ" - 21/08/2008
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: