Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΔΙΑΚΟΠΕΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ

Απ’ τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, η Μυτιλήνη όπως επίσης ονομάζεται από το όνομα της πρωτεύουσας του νησιού, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς του Αιγαίου.
Νησί που προσφέρεται για κάθε “τύπο” παραθεριστή, καθώς συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, την “ησυχία” με τους έντονους ρυθμούς. Προσφέρεται ακόμα και για αυτούς που δεν ψάχνουν τον “εμπορικό τουρισμό” καθώς το νησί διαθέτει πολλές πόλεις που “ζουν” από τους τουρίστες αλλά και χωριά που μπορείς να εξερευνήσεις και να σε γοητεύσουν μακριά από τις φόρμες του τυποποιημένου τουρισμού.
Η Λέσβος είναι και τόπος ιστορικός καθώς οι κομμουνιστές της Λέσβου έχουν γράψει σημαντικές σελίδες στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας, σ’ όλη την τιμημένη διαδρομή του ΚΚΕ.
Άσβεστες στη μνήμη των Μυτιληνιών μένουν οι μέρες του Δεκέμβρη του ’44, που κατά το παράδειγμα της Αθήνας, οι Εγγλέζοι με τα καράβια τους θέλησαν να καταργήσουν τις κατακτήσεις του λαού στο νησί χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Ο λεσβιακός λαός όχι τόσο με τα όπλα, όσο με τα στήθια, τον ηρωισμό του και με την καθοδήγηση του ΚΚΕ έδιωξε τους “μαύρους” (Εγγλέζους) με το ιστορικό “Γκο Μπακ” όπως οι Μυτιληνιοί πρόφεραν το “GO BACK”! στους Εγγλέζους και δεν τους άφησαν να πιάσουν λιμάνι. 

‘Οπως η ντοπιολαλιά το είπε χαρακτηριστικά "ήρταν γοι δουλ’ να σκλαβώσιν τ’ς λεφτιρ’ " (Ήρθαν οι δούλοι, να σκλαβώσουν τους λεύτερους).
Άσβεστη μένει στη μνήμη και η ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου. Γι’ αυτό και στις 27 Ιούλη όποιος θελήσει και επισκεφτεί τη Λέσβο θα πρέπει σίγουρα να ανηφορίσει προς την Αγιάσο όπου η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ μαζί με την ΚΟΒ Αγιάσου θα πραγματοποιήσουν πολιτική
εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα “Αμπριά” στο τσαμλίκι της Μεγάλης Λίμνης, κρησφύγετο - ορμητήριο των ανταρτών κατά το δεύτερο εξάμηνο του ’47 και για το ντάμι της Μπέρδας, όπου δόθηκε ουσιαστικά η τελευταία μάχη του εμφυλίου πολέμου στη Λέσβο στην οποία σκοτώθηκαν οι ντόπιοι καπεταναίοι του Δημοκρατικού Στρατού.Όπως περιγράφει ο αείμνηστος αγωνιστής Γιώργος Αθ. Σκούφος στο βιβλίο “Σελίδες του Αγώνα” που κυκλοφορεί σε έκδοση της λεσβιακής εφημερίδας “Νέο Εμπρός”:
«Ήταν απόγευμα προχωρημένο και σε λίγο θα σκοτείνιαζε. Ο Αγρίτης ξυρίζονταν. Στη ρίζα της ελιάς, ο Καριτέλλης, πολύ κοντά οι άλλοι τρεις Θεοδοσίου, Πασχαλιάς, Παπαθανασίου. Τίποτα δεν έδειχνε ύποπτο. Ξαφνικά έγιναν όλα. Πίσω τους μέσα από τα κλαδιά της συκιάς είδαν να κατεβαίνει προσεκτικά ένας χωροφύλακας. Τότε χάλασε ο κόσμος… χερομβοβίδες με στόχο τη συκιά έκαναν τη ρεματιά να σείεται… Άνιση αναμέτρηση. Τρεις εκείνοι, μέσα σε παγίδα, με τελειωμένα ίσως τα λίγα φυσίγγια και γύρω τους σε απόσταση μικρή, περικυκλωμένοι από αμέτρητους δολοφόνους με ατέλειωτα πυρομαχικά. Όλο το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ.»
Οι Κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ–ΚΝΕ θα γίνουν στη Μυτιλήνη στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου ενώ στις 9 Αυγούστου η ΝΕ Λέσβου θα πραγματοποιήσει πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη στο μαχητή του ΔΣΕ Γιώργο Σαμαρίδη (Καπετάν Λογοθέτη) στη γενέτειρα του στο Πολυχνίτο.
Ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί το νησί τόσο για την ένδοξη ιστορία και τους αγώνες του ντόπιου στοιχείου με μπροστάρη το ΚΚΕ αλλά και το φυσικό του κάλλος με τα παραδοσιακά καταπράσινα χωριά ακόμα και τα ξεροτόπια του και τις καταγάλανες παραλίες που περικυκλώνουν πανέμορφα το νησί.
Πώς να πάτε (από Αθήνα)
Με συμβατικό πλοίο σε 13 ώρες, με 29 ως 105 ευρώ
Με ταχύπλοο πλοίο σε 8 ώρες, με 50 ως 90 ευρώ
Με αεροπλάνο σε 1 ώρα, με 100 - 120 ευρώ

 
Πηγή: "Οδηγητής"
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: